Experţii Consiliului Atlantic au publicat câteva analize cu privire la alegerile prezidenţiale din România
Experţii Consiliului Atlantic au publicat câteva analize cu privire la alegerile prezidenţiale din România şi anularea primului tur de scrutin de către Curtea Constituţională.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Decembrie 2024, 07:34
Experţii Consiliului Atlantic au publicat câteva analize cu privire la alegerile prezidenţiale din România şi anularea primului tur de scrutin de către Curtea Constituţională.
Corespondenta RRA la Washington, Doina Saiciuc, are detalii: ”Tocmai am asistat la aproape o catastrofă în inima NATO, spune Jan Jasinski, fost oficial al Departamentului de Stat pentru Europa şi politica NATO. României, o aliată NATO timp de două decenii, cu o istorie de integritate democratică, aproape că i s-a furat alegerea prezidenţială prin intervenţie străină.
Ştirile bune sunt că democraţia României s-a dovedit suficient de robustă şi rezilientă pentru a preveni ca această ingerinţă să aibă un impact decisiv, deşi rezultatul final al alegerilor, care vor fi reorganizate vor determina acest lucru. Ingerinţa, spune Jasinski, subliniază modul la care platformele tech sunt vulnerabile în faţa manipulării.
Anca Agachi, analistă pentru politica apărării la corporaţia RAND şi expertă a Consiliului Atlantic, arată că următoarele zile, săptămâni şi luni vor fi cruciale pentru a asigura că democraţia românească are perspective pe termen lung nu doar pentru a supravieţui, ci pentru a se recupera. Acesta - spune Agachi - ar trebui să fie un efort al întregului guvern şi parlament, care ar trebui să se concentreze asupra construirii unităţii naţionale în faţa extremei dreapta şi a forţelor anti-euroatlantice, dar să investigheze, de asemenea, între altele, orice responsabilitate pe care autorităţile române ar putea-o avea în identificarea prea lentă a campaniilor coordonate de influenţare a votului.”/editor Florin Lepadatu/