"Experienţă de 40 de ani" în integrarea ţiganilor
Secretarul de stat spaniol pentru migraţie, Anna Terron, a declarat că Spania are o experienţă de aproape 40 de ani în ceea ce priveşte integrarea romilor, iar acest lucru poate ajuta România.
10 Decembrie 2010, 11:11
Adoptarea unor noi instrumente care pot facilita implementarea politicilor de incluziune a romilor, atât în ţările de origine, cât şi în ţările de destinaţie a fost principala temă de discuţie la Madrid, între secretarul de stat Valentin Mocanu şi secretarii de stat pentru migraţie, Anna Terron şi pentru egalitate, Bibiana Aido.
Problema romilor a fost motivul principal al vizitei în Spania a lui Valentin Mocanu, el având discuţii şi la sediul uneia dintre cele mai importante fundaţii care luptă de 30 de ani pentru integrarea romilor, Secretariado Gitano, organizaţie de referinţă în dezvoltarea programelor de incluziune, cu activităţi şi în România, în special proiecte de integrare a romilor prin muncă.
Politica de locuinţe, educaţia, programele pentru femei, mai ales cu scopul de a-şi continua studiile şi după anii de învăţământ obligatoriu, apoi accesul pe piaţa muncii au fost în Spania liniile de acţiune prioritare, după cum au declarat oficialii spanioli.
Secretarul de stat în ministerul muncii, Valentin Mocanu, a subliniat implicarea autorităţilor locale în proiectele destinate romilor şi importanţa convingerii, la nivel european de a găsi instrumentele comune pentru aplicarea strategiilor pentru romi.
Valentin Mocanu a mai precizat că împreună cu Spania, România poate impulsiona, la nivelul Comisiei Europene, “adoptarea unei noi politici de incluziune a romilor şi a unor noi instrumente care sa faciliteze implementarea acestor politici, atât în ţările de origine, cât şi în cele de destinaţie”.
"Am constatat că răspunsul pe care îl putem da în acest moment în privinţa politicilor de incluziune socială adresate nu numai romilor, ci şi altor grupuri vulnerabile, se referă strict la colaborarea dintre autorităţile centrale şi locale.
"Fără implicarea importantă şi directă a autorităţilor locale în dezvoltarea de proiecte, în utilizarea fondurilor europene, nu cred că vom putea vorbi prea mult despre eficienţa la nivelul politicilor de incluziune”, a declarat Valentin Mocanu.
Asemănări între Spania şi România în ceea ce priveşte romii
Secretarul de stat pentru migraţie, Anna Terron, a afirmat la finalul reuniunii că ţiganii din Spania îşi revendică numele de ţigani (gitanos) şi că acest nume nu are conotaţie peiorativă.
"Spania are o experienţă de aproape 40 de ani, care poate ajuta România.
"Am început această integrare din momentul zero al democraţiei, atât în ceea ce priveşte schimbarea de atitudine, cât şi pe plan social”, a spus Anna Terron.
Oficialul spaniol a recunoscut că există asemănări între Spania şi România, deoarece cu mulţi ani în urmă, ţiganii erau discriminaţi de dictatură (Franco era celebru pentru atitudinea sa anti-ţigani şi pentru legea prin care ţiganii erau definiţi infractori şi prin care “se bucurau” de o supraveghere specială din partea forţelor de ordine), însă situaţia s-a îmbunătăţit mult odată cu primele guverne democratice.
În realitate, ţiganii din Spania nu se simt pe deplin integraţi, iar programele sociale axate pe educaţie, după ce au reuşit performanţa să alfabetizeze peste 90 % din etnie, se împiedică în rata mare a abandonului şcolar înainte de 14 ani.
Totuşi, Spania pare să fie un model de integrare, astfel încât în timpul preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene, la summit-ul de la Cordoba, Spania a transmis Europei experienţa sa.
“Concluziile de la Cordoba au fost transmise Consiliului European, sunt relevante şi constituie un punct de plecare pentru a continua să lucram în acest domeniu”, a amintit şi Bibiana Aido.
Românii care vor să se întoarcă vor avea info-chioşcuri
Despre românii din Spania, Valentin Mocanu a spus că la Bucureşti nu există informaţii privind diminuarea sau creşterea fluxului, este o situaţie stabilă, însă ministerul muncii acordă o atenţie deosebită celor care se întorc în România.
Unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor de la Madrid a fost informarea cetăţenilor români din Spania în legătură cu oportunităţile de muncă din România.
“Informaţiile privind numărul de locuri de muncă sunt disponibile, dar ne gândim să facilităm şi mai mult accesul românilor”, a afirmat Valentin Mocanu la Madrid.
Împreună cu ambasada României în Spania şi cu ministerul administraţiei şi internelor, pe baza fondurilor europene, se vor instala mai multe info-chioşcuri prin care se pun la dispoziţia cetăţenilor, cât mai curand, informaţiile necesare.
Info-chioşcurile sunt dispozitive dotate cu un soft accesibil chiar şi celor mai puţin obişnuiţi cu computerul, instalate în puncte unde românii se întâlnesc în numar mare şi frecvent, cum ar fi consulatele şi bisericile.