Exodul italienilor în străinătate continuă
"Fuga" tinerilor italieni în străinatate a crescut cu 34% în ultimii doi ani. Sunt 90.000 de italieni care au plecat pentru un trai mai bun în Marea Britanie, Germania sau Elveția.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 06 Ianuarie 2016, 14:54
Noul an începe în Italia cu o confirmare deprimantă: fluxul italienilor care decid să plece în străinătate pentru un viitor mai bun nu se oprește. Este vorba, potrivit presei din Peninsulă, de o ”hemoragie” a tinerilor cu vârste între 19 și 39 de ani, în special a celor care trăiesc în marile orașe, ca Milano, Roma, Torino și chiar Napoli și Palermo.
Peste 90.000 de cetățeni italieni și-au schimbat rezidență, potrivit Institutului Național de Statistică, în 2014. Anul trecut acest număr a fost cu mult depășit. Statisticile spun numai că în ultimii doi ani se semnalează o creștere de 35%. Adică au plecat 3,3 tineri la o mie de locuitori. Principalele destinații sunt: Marea Britanie, Germania, Franța, Elveția și Statele Unite ale Americii.
A scăzut în schimb cu 7% numărul celor care au decis să se întoarcă în patrie, circa 26.000 de persoane. Diferenţa negativă reprezintă fotografia hemoragiei italiene: minus 65.000 de locuitori.
Exodul creierelor
Și mai îngrijorător pentru Italia este fenomenul cunoscut sub numele de ”exodul creierelor”: în ultimii zece ani, circa 700.000 de italieni cu diplomă universitară și-au părăsit țara. Dintre cei care terminau facultatea, în 2015, un tânăr din cinci (30%) îşi căuta norocul în străinătate. Cei mai mulți sunt medicii: peste 2000 pe an pleacă în Statele Unite ale Americii, în Europa și până chiar și în Africa, decât să-și continue profesia în Italia.
Exodul creierelor a luat proporţii şi îngrijorează tot mai mult Guvernul de la Roma, care caută soluţii şi este dispus să investească foarte mulţi bani. În legea bugetului pe 2016 (numită Legea de Stabilitate) se prevede alocarea a "40 de milioane de euro pentru anul în curs şi a 100 de milioane de euro din 2017". Nu este prima încercare şi de fiecare dată rezultatele au fost modeste.
Practic pentru a frâna fuga creierelor se aplică de multă vreme două măsuri. Una dintre ele prevede un stimulent fiscal, o reducere cu 30% timp de 5 ani a impozitului pe venit, pentru lucrătorii activi în străinătate în ultimii cinci ani şi acum angajaţi în Italia.
Măsuri pentru tineri
Apoi, există o aşa-numită lege Contraexod, aprobată în 2010, devenită operativă în 2012 şi prelungită până în 2017. Obiectivul legii este să se readucă în Italia licenţiaţii sub 40 de ani, care se află în străinătate de cel puţin trei ani.
Tinerii pot beneficia de o reducere fiscală de 70% la salariu pentru bărbaţi şi de 80% pentru femei. Această lege a atras în Italia 7.000 de emigraţi în trei ani, puţin, raportat la cei 700.000 de tineri cu diplomă universitară pierduţi într-un deceniu.
Există și alte proiecte la nivelul universităților din Italia, însă procentul cercetătorilor care revin acasă este nesemnificativ.