"Există îndoieli mici" că în Siria au fost folosite arme chimice
Secretarul de stat american, John Kerry a spus că atacul de săptămâna trecută nu poate fi negat şi că preşedintele Barack Obama crede că cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere.
Articol de Cătălin Gomboş, 27 August 2013, 08:03
"Există îndoieli foarte mici" că în Siria au fost folosite arme chimice, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
Şi secretarul de stat american, John Kerry a spus că atacul de săptămâna trecută nu poate fi negat şi că preşedintele Barack Obama crede că cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere.
Inspectorii ONU s-au aflat luni în zona în care a avut loc presupusul atac cu arme chimice; în aşteptarea unui răspuns clar dacă a fost utilizată muniţie de acest gen, Statele Unite continuă consultările cu aliaţii lor privind răspunsul pe care îl vor da regimului sirian.
Reacţia de luni a Washingtonului a fost cea mai dură după atacul din 21 august în care sute de persoane au fost ucise în zona Damascului.
Oficialii americani s-au abţinut să spună şi care vor fi consecinţele pe care le va avea, pentru regimul sirian, utilizarea armelor chimice.
În aşteptarea unei decizii a preşedintelui american, nave de război au fost repoziţionate în Mediterană, astfel încât, dacă li se va ordona, pot lansa un atac cu rachete de croazieră.
De altfel, Washington Post a citat surse din cadrul administraţiei prezidenţiale potrivit cărora Barack Obama ia în calcul un atac de amploare redusă, desfăşurat de-a lungul a cel mult două zile, în care să fie folosite rachete lansate de pe mare şi, eventual, bombardiere cu rază lungă de acţiune.
Americanii continuă să se consulte cu aliaţii lor
Situaţia din Siria a fost discutată şi la o reunine din Iordania la care au participat ofiţeri superiori din armatele unor membri NATO, între care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, dar şi ale unor ţări din regiune ostile regimului de la Damasc, cum ar fi Turcia şi Arabia Saudită.
Regimul de la Damasc continuă să nege că a utilizat arme chimice, iar Bashar al-Assad a avertizat, într-un interviu acordat luni, că în cazul în care vor ataca Siria, Statele Unite vor eşua la fel cum au făcut-o în Vietnam.
Pe de altă parte Federaţia Rusă, unul dintre principalii susţinători ai regimului sirian, afirmă că e posibil ca în spatele atacului de săptămâna trecută să se fi aflat, de fapt rebelii, variantă susţinută de Damasc.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu că orice intervenţie în Siria fără mandatul Consiliului de Securitate ar reprezenta o încălcare serioasă a legislaţiei internaţionale.