Exerciții militare ale Rusiei în regiunea Transnistria a Republicii Moldova
Forţele ruse din regiunea moldovenească separatistă Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, au organizat exerciţii militare, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova
Articol de Sergiu Şteţ, 01 Februarie 2022, 18:56
Forţele ruse din regiunea moldovenească separatistă Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, au organizat exerciţii militare, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării citat de Reuters.
Exerciţiile militare au avut loc pe fondul masării de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei şi creşterii activităţii militare, ceea ce a atras îngrijorarea Occidentului şi a stârnit temeri că Moscova ar intenţiona să atace. Rusia neagă orice astfel de plan.
Principala preocupare e cauzată de desfăşurarea militară în vestul Rusiei, Crimeea anexată şi Belarus, unde Moscova şi Minskul plănuiesc să organizeze exerciţii comune. Kievul şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorările cu privire la Transnistria, unde Rusia are peste 1.000 de soldaţi şi membri ai forţelor de menţinere a păcii.
Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat luna trecută serviciile de securitate ruse, că au pregătit un fel de "provocare", nespecificată, împotriva militarilor ruşi din regiune, situaţie care ar permite Moscovei să lanseze acuzaţii la adresa Ucrainei. Rusia neagă orice comportament ameninţător şi, potrivit unei informări de marţi, 1 februarie, contingentul său, cunoscut sub denumirea Grupul Operaţional al Forţelor Ruse, a practicat trageri în ţinte care simulau avansarea de trupe şi motorizate.
Forţele au exersat şi ocuparea poziţiilor de tragere, se precizează în informare. Grupul Operaţional include aproximativ 450 de soldaţi, membri ai forţelor de menţinere a păcii, precum şi aproximativ 500-750 de soldaţi care păzesc un depozit de muniţii.
Forţele ruse de menţinere a păcii au apărut în regiunea separatistă Transnistria după un scurt război purtat cu Moldova în 1992, după care a urmat o autoproclamare de stat independent.
Regiunea rămâne, însă, nerecunoscută de nicio ţară, inclusiv de Rusia. Vorbitorii de limbă rusă din Transnistria s-au retras din Moldova, în 1990, cu un an înainte de dizolvarea Uniunii Sovietice, temându-se că ţara s-ar putea uni în scurt timp cu România.