Excluziunea socială, "de neacceptat în secolul XXI"
La Bruxelles, combaterea sărăciei şi excluziunii sociale a fost tema întâlnirii liderilor comunităţii europene cu reprezentanţii mai multor culte religioase.
Articol de Claudia Marcu, 20 Iulie 2010, 09:15
La Bruxelles, combaterea sărăciei şi excluziunii sociale a fost tema celei de a şasea întâlniri a liderilor comunităţii europene cu reprezentanţii mai multor culte religioase.
La întâlnire au participat 20 de înalţi reprezentanţi ai religiilor creştină, iudaică, musulmană, precum şi ai comunităţilor sikh şi hindusă.
Un dialog deschis, transparent şi constant cu reprezentanţii grupurilor religioase - aşa prevede proaspătul Tratat de la Lisabona. Încă nu se ştie cum poate fi transpus în practică întregul articol din tratat, însă seria de întâlniri iniţiată în 2005 de preşedintele Comisiei Europene este foarte apreciată.
Preşedintele Conferinţei Bisericilor Europene, Eminenţa sa Mitropolitul Emanuel al Franţei, a spus că este recunoscător pentru acest pas făcut în direcţia cea bună.
"Noi suntem foarte bucuroşi pentru că nu numai ne putem spune opiniile, dar este şi un loc de dezbatere şi de întâlnire între liderii religioşi ei înşişi. Dialogul începe aici şi dăm un semnal. Care este semnalul? Se numeşte toleranţă" a declarat ÎPS Mitropolitul Iosif.
Reprezentanţii religioşi din Europa şi-au exprimat sprijinul pentru implementarea Strategiei 2020, căreia preşedinţii instituţiilor europene îi acordă o atenţie deosebită.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a spus că sărăcia şi excluziunea socială sunt de neacceptat în Europa secolului XXI.
Biserica Ortodoxă Română are o contribuţie importantă la ajutorarea persoanelor sărace şi victime ale excluziunii sociale, a spus ÎPS Iosif.
"Biserica poate să facă foarte multe. Vă dau un exemplu: anul trecut au profitat de ajutorul social al Bisericii în România peste 650.000 de oameni. Nu cred că trebuie să spun mai mult. Anul acesta, anul crizei majore pentru noi, Biserica a luat hotărâri decisive pentru a ajuta pe cei excluşi, pentru a-i vedea, a-i identifica, a-i ajuta concret mai mult ca altădată".
La întâlnire au participat 20 de lideri religioşi din 14 state membre.