Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA - Coordonatorul echipei de salvatori români în zona afectată de seismul din Turcia, Bogdan Vlăduțoiu: Amplitudinea dezastrului pe care l-am întâlnit aici nu am mai văzut-o niciunde

Invitatul ”Apelului matinal” a fost coordonatorul echipei de salvatori români aflați în zona afectată de seism, în Turcia, colonel Bogdan Vlăduțoiu.

EXCLUSIV RRA - Coordonatorul echipei de salvatori români în zona afectată de seismul din Turcia, Bogdan Vlăduțoiu: Amplitudinea dezastrului pe care l-am întâlnit aici nu am mai văzut-o niciunde
Salvatori români în ruinele unei clădiri din Turcia Foto: IGSU

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 09 Februarie 2023, 08:52

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie, ora 8:29) - „Matinal” - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu
Realizator: România a implicat structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Externe în efortul internațional coordonat pentru a sprijini Turcia în gestionarea efectelor recentelor seisme. Au fost deplasate în zonele afectate echipe ale Departamentului pentru Situații de Urgență. Ministerul Apărării a mobilizat forțele aeriene pentru mobilitate, iar prin structurile MAE sunt efectuate repatrierile în curs. Invitatul ”Apelului matinal” este coordonatorul echipei de salvatori români aflați în zona afectată de seism, în Turcia, colonel Bogdan Vlăduțoiu. Bună dimineața!
Bogdan Vlăduţoiu: Bună dimineața!
Reporter: Când și cum ați ajuns în zonă și care este situația din teren?
Bogdan Vlăduţoiu: Echipa de căutare-salvare națională RO - USAR a fost dislocată din România către Turcia chiar în prima zi, în ziua de luni. În ziua de luni s-a făcut transferul pe cale aeriană de la București către Aeroportul Internațional Adana din Turcia, iar de acolo ne-am deplasat pe roți către zona de operații care ne-a fost alocată de către autoritățile de protecție civilă din Turcia, și anume provincia Hatay, în sudul Turciei, zona orașului Antakya, orașul cel mai important al acestei provincii și o zonă destul de afectată de cutremurul care s-a produs inițial și de replicile acestuia care au urmat și care se produc și în continuare.
Realizator: Și când ați ajuns acolo cum ați reacționat când ați văzut ceea ce s-a întâmplat?
Bogdan Vlăduţoiu: Într-un fel ne așteptam, pentru că știam că vom ajunge într-o zonă de dezastru, ne așteptam ca situația să fie una destul de complicată, cu provocări deosebite pentru noi. Dar amplitudinea dezastrului pe care l-am întâlnit aici eu cel puțin nu am mai văzut-o niciunde. Sunt foarte multe clădiri prăbușite, foarte multe clădiri rezidențiale, dar nu numai. Practic, străzi întregi unde nu mai există nicio clădire în picioare sau unde cele care au rămas în picioare sunt, practic, nelocuibile, nu mai pot fi utilizate şi ne-am alăturat și noi efortului autorităților naționale și echipelor de intervenție internaționale pentru a căuta supraviețuitori și pentru a-i salva.
Realizator: Sunt încă șanse să găsiți supraviețuitori? Găsiți încă persoane prinse sub dărâmături?
Bogdan Vlăduţoiu: Suntem conștienți cu toții că, odată cu trecerea timpului, șansele de a găsi fi supraviețuitori scad.
Totodată, în meseria noastră, am învățat că miracole se întâmplă și atât timp cât aceste șanse există, atât timp cât autoritățile naționale din Turcia ne spun că este nevoie de sprijinul nostru, noi vom continua să ne desfășurăm misiunea în această zonă, cât de greu ar fi și situațiile, bineînțeles, cu cât avansăm în timp, cu atât provocările sunt mai mari și cu atât mai mult cresc în dificultate operațiunile noastre și este din ce în ce mai dificil să ajungem să îndepărtăm toate elementele de construcție, astfel încât să îi găsim pe supraviețuitori, să le acordăm ajutorul medical de urgență acolo și apoi să-i predăm unităților sanitare. Dar continuăm această muncă și o vom continua atât timp cât va fi nevoie.
Realizator: Chiar ieri ați găsit un băiat de 16 ani, l-ați găsit în viață. Cât a durat intervenția?
Bogdan Vlăduțoiu: Da, băiatul a fost găsit în viață. Din păcate, ceilalți membri de familie ai lui nu, nu mai erau în viață. Operațiunea a fost una foarte complicată și de lungă durată, dar a fost așa tocmai pentru a-i da șanse acestui tânăr să supraviețuiască, lucru care s-a și întâmplat. După o operațiune de multe ore, băiatul a fost scos în viață conștient, cooperant, comunicativ, i s-a acordat asistența medicală la locul intervenției de către medicii din cadrul echipei noastre și apoi a fost predat ambulanței din zonă, din Turcia.
Realizator: Dar, spuneți-mi, continuă încă activitatea seismică acolo?
Bogdan Vlăduțoiu: În fiecare zi sunt câteva replici, de mai mare sau de mai mică intensitate. Simțim, bineînțeles, pământul cum se zguduie sub noi, dar pot să spun că aceste replici cu siguranță nu au amplitudinea, magnitudinea cutremurului produs inițial, însă ele există și noi trebuie să le avem în vedere, pentru că reprezintă un risc esențial pentru activitatea pe care noi o desfășurăm. Trebuie să luăm în considerare faptul că echipele de căutare-salvare, echipa noastră acționează în zone de dărâmături, unde elementele de construcție prăbușite se află într-un echilibru instabil, care îi pun în pericol pe cei care se află în zona respectivă, inclusiv pe salvatori. De aceea aceasta este o componentă importantă a activiții noastre, să evaluăm corect riscul seismic și să ne adaptăm operațiunile în consecință.
Realizator: Cât de afectată este infrastructura locală, nu știu, comunicațiile? Ce se mai întâmplă, din punctul acesta de vedere?
Bogdan Vlăduțoiu: Practic, toată infrastructura locală de aici, din zona unde acționăm noi, este afectată. Nu mai există alimentare cu energie electrică, nu mai există alimentare cu gaze naturale, nu mai există alimentare cu apă, rețele de utilitate publică nu mai funcționează. De asemenea, rețele de telefonie mobilă funcționează cu intermitențe. Acoperirea comunicațiilor prin satelit funcționează ceva mai bine. Lucrurile încep să fie din ce în ce mai favorabile, în sensul în care constatăm cu fiecare zi ce trece faptul că, cel puțin în ceea ce privește legăturile telefonice, situația se îmbunătățește. Este un efort deosebit din partea tuturor, din partea autorităţilor naţionale, a populaţiei locale pentru a readuce viaţa la normal, dar va dura.
Realizator: Cu siguranţă sunt foarte multe poveşti de spus, foarte multe lucruri care v-au impresionat. Ce aţi găsit acolo? Ce v-a impresionat cel mai mult?
Bogdan Vlăduţoiu: Fiecare intervenţie are povestea ei şi fiecare intervenţie are doza ei de emoţie, pentru că este normal să fie aşa. Noi suntem cei care intervenim, atunci când şansele de supraviţuire sunt foarte mici şi de fiecare dată când această operaţiune a noastră este încununată cu succes, când reuşim să scoatem pe cineva, după ore lungi de muncă, de sub dărâmături, iar persoana respectivă este în viaţă, pentru noi aceasta reprezintă o minune în sine, un succes şi ne dă puterea să mergem mai departe. Sunt emoţionat de aceste intervenţii, mai ales că acolo unde lucrăm noi, în zona respectivă, se află şi supravieţuitorii care... familiile, aparţinătorii, cei care au rămas în viaţă după cutremur şi cei care ne mulţumesc de fiecare dată cu lacrimi în ochi, când reuşim să aducem, să readucem la viaţă pe cei dragi lor.
Realizator: Pentru că supuneaţi că sunt probleme în zonă, aveţi acces la echipamentele necesare, la provizii, la hrană şi apă, la carburanţi, mai ales că este foarte frig în zonă?
Bogdan Vlăduţoiu: Este, pe de altă parte, noi suntem o structură de protecţie civilă, cu o echipă specializată de căutare-salvare, care este clasificată în conformitate cu normele de INSARAG. INSARAG este autoritatea subordonată ONU, care reglementează modalitatea în care se desfăşoară operaţiunile de căutare-salvare la nivel naţional. Aceasta înseamnă că noi trebuie să ne autosusţinem în zona de operaţii cu un sprijin minim din partea autorităţilor. Practic, noi trebuie pentru un număr determinat de zile, pentru o perioadă determinată, să ne desfăşurăm activitatea în zona de operaţii fără a pune presiune pe cei de aici de la faţa locului, care deja sunt angrenaţi cu toate forţele lor în gestionarea consecinţelor acestui seism. Voiam să vă spun că putem rămâne în această zonă cel puţin 10 zile, aşa cum prevăd normele INSARAG în domeniu.
Realizator: Autorităţile din Turcia au încercat să se organizeze cât de bine au putut într-un timp cât de scurt. Există suficienţi salvatori pentru a recupera corpurile victimelor?
Bogdan Vlăduțoiu: Salvatori sunt, există foarte multe echipe naționale, echipe din Turcia, și multe echipe internaționale. Este un efort comun și ne concentrăm fiecare dintre noi pe o anumită zonă. Practic, pentru echipele internaționale, coordonarea operațiunilor se asigură printr-o structură de coordonare, care a fost constituită aici, în apropierea locului intervenției, și fiecare dintre noi avem alocată o zonă de intervenție unde, de regulă, acționăm împreună cu localnici, cu forțele naționale de răspuns.
Realizator: Vă mulțumim mult de tot pentru intervenția la „Matinal” Radio România Actualități și vă dorim multă, multă putere, să reușiți să scoateți cât mai multe persoane în viață, de sub dărâmături, deși după atâtea ore este greu să crezi că se mai poate întâmpla așa ceva.

Mesajele liderilor europeni după moartea Papei Francisc
În lume 21 Aprilie 2025, 12:41

Mesajele liderilor europeni după moartea Papei Francisc

Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paști.

Mesajele liderilor europeni după moartea Papei Francisc
Papa Francisc s-a stins din viaţă, anunţă Vaticanul
În lume 21 Aprilie 2025, 11:18

Papa Francisc s-a stins din viaţă, anunţă Vaticanul

Primul suveran pontif latino-american avea 88 de ani.

Papa Francisc s-a stins din viaţă, anunţă Vaticanul
Papa Francisc, la balconul Bisericii Sfântul Petru de la Vatican
În lume 20 Aprilie 2025, 14:40

Papa Francisc, la balconul Bisericii Sfântul Petru de la Vatican

"Paște fericit!", a spus Suveranul Pontif într-un fotoliu rulant, în fața celor aproximativ 50.000 de credincioși adunați în...

Papa Francisc, la balconul Bisericii Sfântul Petru de la Vatican
UE și Marea Britanie, discuții despre o reconfigurare a relațiilor
În lume 20 Aprilie 2025, 13:23

UE și Marea Britanie, discuții despre o reconfigurare a relațiilor

Președinta Comisiei Europene va discuta cu premierul britanic, la Londra, despre o reconfigurare a relațiilor, inclusiv în...

UE și Marea Britanie, discuții despre o reconfigurare a relațiilor
Negocierile dintre SUA și Iran pe tema dosarului nuclear vor continua
În lume 20 Aprilie 2025, 07:49

Negocierile dintre SUA și Iran pe tema dosarului nuclear vor continua

Teheranul participă la negocieri sub spectrul unei duble amenințări.

Negocierile dintre SUA și Iran pe tema dosarului nuclear vor continua
Kievul acuză Moscova că nu-și respectă propriul armistițiu de Paște
În lume 20 Aprilie 2025, 07:45

Kievul acuză Moscova că nu-și respectă propriul armistițiu de Paște

Ucraina a acceptat încă de acum o lună o încetare a focului necondiționată.

Kievul acuză Moscova că nu-și respectă propriul armistițiu de Paște
La Vatican a fost oficiată Vigilia Pascală, în premieră în absența Papei Francisc
În lume 20 Aprilie 2025, 07:40

La Vatican a fost oficiată Vigilia Pascală, în premieră în absența Papei Francisc

Papa Francisc și-a exprimat speranța ca duminică să poată ieși în loja centrală a bazilicii pentru a da binecuvântarea...

La Vatican a fost oficiată Vigilia Pascală, în premieră în absența Papei Francisc
Vladimir Putin anunță un "armistițiu unilateral de Paște" în conflictul din Ucraina
În lume 19 Aprilie 2025, 17:27

Vladimir Putin anunță un "armistițiu unilateral de Paște" în conflictul din Ucraina

ACTUALIZARE: Ministrul ucrainean de externe, Andri Sibiha, a declarat că Ucraina nu poate avea încredere în președintele rus...

Vladimir Putin anunță un "armistițiu unilateral de Paște" în conflictul din Ucraina