Evoluții pe bursele din SUA și Asia
Bursa din Statele Unite şi cele asiatice şi-au revent după două zile de panică a investitorilor la nivel global.
Articol de Doina Saiciuc, 13 Octombrie 2018, 09:35
Bursa din Statele Unite şi cele asiatice şi-au revent, ieri, după două zile de panică a investitorilor la nivel global, însă pieţele financiare europene au continuat să scadă uşor.
La New York, principalii indici bursieri au beneficiat de aprecierea în forţă a acţiunilor tehnologice şi de rezultatele financiare bune anunţate de trei mari bănci americane.
Consilierul economic al preşedintelui Trump a încercat să minimizeze scăderea bursei, în comparaţie cu dezvoltarea generală a economiei, pe care - spune el - puţin o anticipau.
Potrivit corespondentului Radio România la Washington, redresarea bursieră a fost stimulată şi de unele semne încurajatoare pentru relaţiile americano-chineze, apărute după luni de dispute comerciale.
Reporter: Dona Saiciuc: Informaţiile privind posibila întâlnire, luna viitoare, între preşedinţii american, Donal Trump, şi cel chinez, Xi Jinping, ca şi cele privind faptul că secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a recomandat ca în raportul Trezoreriei de săptămâna viitoare China să nu fie calificată drept manipulatoare de valută, au relaxat tensiunile care au lovit, miercuri şi joi, Bursa de pe Wall Street.
După două zile de cădere drastică, cu 1.300 de puncte, indicele Dow Jones a crescut, ieri, în cursul dimineţii cu 305 puncte, pierzând însă până la sfârşitul zilei o mare parte din ele. Indicele tehnologic al Standard and Poor's a crescut cu 3,2 procente ieri, cea mai mare creştere a sa într-o singură zi, după cea din 26 martie.
Consilierul economic al preşedintelui Trump, Larry Kudlow, a explicat ieri în faţa reporterilor:
Larry Kudlow: Corecţiile vin şi pleacă pe piaţa bursieră.
Politicile acestei administraţii au determinat un bum economic despre care toată lumea credea că este practic imposibil.
Economia noastră creşte acum cu trei, patru procente. Nimeni nu credea acest lucru.
Creăm locuri de muncă, reducem şomajul, salariile cresc substanţial, mai rapid pentru cei cu salariile mici şi mijlocii, decât pentru cei cu salarii mari.
Suntem într-o situaţie extraorindară. Avem o economie dinamică.