Evoluţii în conflictul libian
Părţile implicate în conflictul libian par a fi, în continuare, dispuse să ajungă la un compromis, în pofida eşecului înregistrat la începutul săptămânii la Moscova.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Ianuarie 2020, 08:32
Părţile implicate în conflictul libian par a fi, în continuare, dispuse să ajungă la un compromis, în pofida eşecului înregistrat la începutul săptămânii la Moscova, când comandantul forţelor din estul ţării, mareşalul Khalifa Haftar, a refuzat să semneze un acord de încetare a focului.
Un nou efort de mediere va avea loc, duminică, la Berlin, unde este programată o conferinţă pe tema conflictului libian.
Reporter Cătălin Gomboş: "Khalifa Haftar îşi doreşte un acord de încetare a focului, a transmis ieri Ministerul german de Externe, după ce şeful diplomatiei de la Berlin, Heiko Maas, a vizitat Benghazi, oraş aflat la 1000 de kilometri est de Tripoli, unde se află cartierul general al lui Haftar.
Acesta este aşteptat, astăzi, în Grecia, unde va avea convorbiri cu premierul şi ministrul de externe, iar ulterior ar urma să se deplaseze la Berlin, transmite Reuters.
La conferinţa din capitala Germaniei şi-a confirmat, deja, participarea, premierul de la Tripoli, Fayez al-Farraj.
Părţile au acceptat o încetare a focului încă de duminică, însă în ciuda faptului că în teren situaţia a fost relativ calmă, Haftar a refuzat să semneze un acord la Moscova, unde s-a aflat la începutul săptămânii.
Rusia şi Turcia au încercat să medieze un armistiţiu, în condiţiile în care Ankara sprijină guvernul de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, iar Rusia îl susţine pe Haftar, care e sprijinit şi de Egipt şi Emiratele Arabe Unite şi este aliat cu guvernul paralel al ţării, cu sediul la Tobruk.
Forţele lui Haftar au declanşat, în aprilie anul trecut, o ofensivă în direcţia Tripoli, dar nu au reuşit să cucerească oraşul, iar recent Turcia a decis să trimită trupe în sprijinul guvernului.
Alianţa dintre Ankara şi Tripoli a dus şi la semnarea unui acord privind delimitarea graniţelor maritime care vizează zăcămintele de hidrocarburi din Mediterană şi a fost denunţat de Grecia şi aliaţii săi drept o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale."