Evoluţia unei naţiuni "nu poate fi oprită"
Traian Băsescu apreciază ca remarcabilă reuşita guvernului de la Chişinău în raporturile cu UE. El a amintit că drumul către Europa a fost dificil pentru Republica Moldova.
Articol de Oana Bâlă, 10 Iulie 2014, 00:56
Se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni, oricât de neconvenabilă ar fi din punct de vedere politic.
Afirmaţia aparţine preşedintelui Traian Băsescu şi se referă la evenimentele din Ucraina care au repercusiuni grave şi acum asupra integrităţii teritoriale a ţării vecine.
Şeful statului român, care miercuri a semnat decretele de promulgare a legilor pentru ratificarea acordurilor de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, apreciază ca remarcabilă reuşita guvernului de la Chişinău în raporturile cu Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a trimis la Monitorul Oficial legile pentru ratificarea acordurilor de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Georgia şi Ucraina şi a precizat că semnarea acestora dovedeşte că evoluţia unei naţiuni nu poate fi oprită, chiar dacă aceasta nu este convenabilă din punct de vedere politic.
"Poporul ucrainean doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, doreşte să iasă din chingile controlului politic exercitat tradiţional de Moscova asupra Ucrainei şi iată că reuşeşte, pe de o parte, politic, pe de altă parte, apărându-şi voinţa cu arma în mână. Îmi doresc mult ca Armata ucraineană să lichideze, în cel mai scurt timp, rezistenţa separatiştilor din Lugansk şi Doneţk şi poporul ucrainean să-şi poată urma drumul aşa cum îl doreşte", a spus Traian Băsescu.
Semnarea acordului, "o satisfacţie pentru România"
Referindu-se la Republica Moldova, şeful statului a subliniat că semnarea acordului reprezintă o mare satisfacţie pentru România, care a sprijinit mereu acest proces.
El a amintit că drumul către Europa a fost dificil pentru Republica Moldova.
"Aş face menţiunea că şi Republica Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu o Transnistrie agresivă şi potrivnică, cu o Găgăuzie extrem de refractară la drumul spre Europa al Republicii Moldova, iată că reuşeşte să semneze Acordul de asociere şi să înceapă un drum de apropiere de Uniunea Europeană, ca de altfel şi Georgia, în condiţiile în care şi Georgia are probleme teritoriale ca urmare a ocupării Osetiei şi a Abhaziei de Sud de către Federaţia Rusă în 2008", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele României a mai spus că Federaţia Rusă ar avea de câştigat în urma intrării în vigoare a acordurilor de asociere, deoarece aceasta va genera creşterea competitivităţii economice a celor trei ţări din spaţiul ex-sovietic.