Evoluția situației din Siria
Kurzii din nordul Siriei au ajuns la un acord cu guvernul de la Damasc pentru ca forţele guvernamentale siriene să-i protejeze de ofensiva turcă.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Octombrie 2019, 08:40
Kurzii din nordul Siriei au ajuns la un acord cu guvernul de la Damasc pentru ca forţele guvernamentale siriene să-i protejeze de ofensiva turcă, după ce Statele Unite au decis să-şi retragă toţi militarii din zonă.
Armata siriană ar urma să ocupe poziţii de-a lungul frontierei cu Turcia, unde trupele Ankarei au ocupat mai multe localităţi, iar numărul victimelor din rândul civililor şi al combatanţilor kurzi a crescut.
Administraţia Trump şi-a evacuat soldaţii, pentru a nu-i expune schimbului de focuri dintre forţele turce şi luptătorii kurzi.
Preşedintele american a fost însă criticat chiar în propriul partid republican, pentru că şi-a abandonat aliaţii kurzi şi a permis Turciei să invadeze nordul Siriei.
Corespondenţă din Washington, reporter Doina Saiciuc: "Secretarul Apărării, Mark Esper, a confirmat ieri public faptul că preşedintele Trump a ordonat, sâmbătă seară, retragerea totală din nordul Siriei.
Donald Trump a dispus retragerea tuturor celor 1.000 de militari americani, care rămăseseră în nordul Siriei, cât mai în siguranţă şi rapid posibil, după retragerea iniţială a aproximativ 30 de militari ai forţelor speciale.
Preşedintele Trump a luat decizia, după ce a devenit clar că Turcia intenţionează să avanseze în ofensiva militară împotriva forţelor democratice siriene, conduse de kurzi, mai adânc în teritoriul sirian decât informase iniţial Washingtonul, în sud, est şi vest.
În haosul luptelor dintre forţele turceşti şi cele kurde, sute de suporteri ai grupului Stat Islamic au evadat din centrele de detenţie.
Analiştii spun că acum, după numai câteva luni de zile de când preşedintele Trump a declarat că extremiştii au fost înfrânţi, regruparea ISIS pare mai probabilă decât oricând.
Şeful Pentagonului, Mark Esper, a arătat în interviuri pentru televiziuni americane că există semnale că forţele democratice Kurde, care au luptat ani de zile alături de armata americană pentru a-i înfrânge pe extremiştii grupului Stat Islamic, urmăresc acum se încheie acorduri cu regimul sirian şi cu guvernul rus pentru a contraataca în nord forţele turceşti. Esper a spus că Turcia a fost ferm decisă să atace militar, indiferent de ce ar fi făcut Statele Unite, iar Administraţia americană nu a vrut să intre în război cu un vechi aliat NATO."