Evoluţia economiei mondiale, "sub ritmul estimat"
Situaţia diferă de la ţară la ţară, însă economiile ar putea fi afectate negativ de materializarea riscurilor geopolitice, a declarat directorul general al FMI,Christine Lagarde.
Articol de Sergiu Şteţ, 03 Octombrie 2014, 14:36
Evoluţia economiei mondiale este sub ritmul estimat, a avertizat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Cauzele acestei evoluţii mediocre - sub prognozele chiar de anul acesta - sunt problemele din economiile Zonei Euro şi a Japoniei.
Fondurile alocate pentru investiţiile publice sunt tot mai reduse în ţările cu economii avansate, acestea încercând să îşi reducă deficitele.
Investiţiile scăzute se reflectă în infrastructura tot mai învechită, a explicat directorul general al FMI.
Situaţia diferă de la ţară la ţară, însă economiile lumii ar putea fi afectate negativ de materializarea riscurilor geopolitice, a declarat Christine Lagarde.
"Orice înrăutăţire a crizei din Ucraina va avea efecte negative în vecinătatea apropiată, însă ar putea afecta şi preţurile materiilor prime sau comerţul internaţional", a afirmat Christine Lagarde.
Un alt risc important este situaţia din Orientul Apropiat şi epidemia de Ebola. Dacă răspândirea virusului nu va fi oprită, toţi cei care vorbesc acum de epidemie, dar nu fac ceva pentru oprirea ei, s-ar putea trezi într-o situaţie extrem de gravă, a avertizat oficialul FMI.
Evoluţia economiilor sub aşteptări şi eventuala materializare a riscurilor geopolitice poate avea consecinţe rapide în viaţa de zi cu zi.
Dacă te aştepţi ca economia să nu evolueze bine, a spus Christine Lagarde, îţi amâni sau reduci consumul şi, dacă eşti om de afaceri, renunţi la investiţii.
Pe fondul inflaţiei reduse şi a şomajului ridicat, scăderea consumului şi a investiţiilor va accentua încetinirea creşterii economice, a mai avertizat oficialul FMI.