Evenimentele din aprilie 2009, comemorate la Chişinău
Pe 7 aprilie 2009, revolta anticomunistă a tinerilor de la Chişinău a degenerat în violenţe în urma cărora au fost incendiate clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei, iar sute de tineri au fost bătuţi.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 Aprilie 2011, 16:40
Săptămâna aceasta, la Chişinău, este dedicată comemorării evenimentelor de acum doi ani, din 7 aprilie 2009, când revolta anticomunistă a tinerilor a degenerat în violenţe în urma cărora au fost incendiate Parlamentul şi Preşedinţia, iar sute de tineri au fost bătuţi de forţele de ordine în centrul Chişinăului şi apoi torturaţi în comisariatele de poliţie.
Unul dintre tineri, Valeriu Boboc, a decedat în Piaţa Marii Adunari Naţionale, fiind bătut cu picioarele de poliţia care a descins printre protestatari.
Partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană, care au venit la putere în urma acestor evenimente, au promis în campania electorală aflarea adevărului despre 7 aprilie şi tragerea la răspundere a vinovaţilor.
Până acum însă, niciunul dintre cei implicaţi în acele evenimente nu a fost condamnat, iar adevărul despre organizatori nu a fost spus.
La doi ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, lideri ai actualei Alianţe de guvernare de la Chişinău strâng neputincioşi din urmeri şi spun că nu ştiu cine se face responsabil de omorul şi maltratarea tinerilor.
Materiale, distruse de Serviciul de Informaţii şi Securitate
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune din Chişinău că adevarul despre 7 aprilie este aproape imposibil de aflat, pentru că persoanele implicate în acele evenimente continuă să fie şi astăzi destul de influente.
Pe 7 aprilie 2009, Marian Lupu a declarat că violenţele au toate semnele unei tentative de lovitură de stat puse la cale de România.
Acum, Marian Lupu recunoaşte că a greşit şi spune că procuratura generală confirmă că "într-adevăr nu au fost depistate semne sau urme de implicare a statelor străine. Şi nu era vorba doar de România, ci şi de Serbia, Georgia".
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat că atâta timp cât Alianţa de guvernare va fi dependentă de obţinerea voturilor de la comunişti pentru alegerea şefului statului, nu se va afla nimic despre 7 aprilie şi comandantul suprem de atunci, Vladimir Voronin, nu va fi urmărit penal.
De asemenea, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, a dispus, la rândul său, să fie publicate pe site-un Primăriei numele a 30 de poliţişti care apar în imagini video lovind cu brutalitate tinerii din piaţă.
Dorin Chirtoacă s-a arătat indignat de faptul că aceşti poliţişti continuă să lucreze, mai mult, au fost chiar decoraţi şi avansaţi în funcţii.