Eveniment dedicat copiilor, organizat de ICR Bruxelles
Dincolo de Ziua Copilului (1 Iunie), evenimentul a fost dedicat și Zilei Mediului (5 Iunie).
Articol de Bogdan Isopescu, 04 Iunie 2024, 21:35
Institutul Cultural Român de la Bruxelles a ales să puncteze începutul verii și ziua de 1 Iunie printr-un eveniment dedicat copiilor comunității de români din capitala Regatului Belgiei.
Dincolo de Ziua Internațională a Copilului (1 Iunie) evenimentul a fost dedicat și Zilei Internaționale a Mediului (5 Iunie) iar organizatorii au combinat mai multe activități care au legărură cu ambele momente: o carte, o piesă de teatru și o activitate de modelaj interactivă.
Ținta a fost apropierea de natură prin joc. Anamaria Olaru este cea care i-a purtat pe copii în aceste activități pornind de la cartea sa pentru cei mici: Stejărel Prinde Rădăcini, carte editată atât în română cât și în engleză.
Cartea, piesa de teatru și modelajul Sala Bibliotecii Jette este plină de copii. Părinții ajută la rearanjarea
spațiului, după finalul piesei de teatru, astfel încât să poată începe cea de-a doua activitate, modelajul inspirat de personajele cărții și piesei.
Este momentul în care o cunosc pe Anamaria Olaru, autoarea stabilită în Bruxelles. Îmi spune că ținta ei astăzi este ca prin joc să le explice copiilor cum se petrec schimbările în natură dar și în viața fiecăruia din ei.
Spre exemplu le explică, prin carte, teatru și apoi prin modelaj, modul în care copacii își pierd frunzele așa cum copiii își pierd primii dințișori. Apoi le apar alții. (Mă gândesc la părul meu și râd când face paralela dintre aceleași frunze și părul adulților: își schimbă culoarea și unii copaci/adulți rămân complet lipsiți de podoabă. Dar asta nu mai este în carte. Și nici în piesa de teatru).
Cartea pentru copii (Stejărel Prinde Rădăcini) a fost publicată anul acesta în română și engleză. Ținta sau sensul ei aste să îi ajute pe copii să înțeleagă mai bine schimbările din viața lor prin paralela cu natura pentru ca mai apoi să treacă bine peste ele.
Cartea a fost transpusă astăzi în piesă de teatru iar, inspirați de piesă, copiii vor modela acum ce și cum vor. Institutul Cultural Român de la Bruxelles
Îi văd pe reprezentanții ICR Bruxelles într-o postură în care nu i-am surprins până acum. Într-adevăr dirijază din spate tot evenimentul însă sunt într-o mare de copii și părinți.
Sunt aproape nevăzuți spre deosebire de celelalte evenimente unde își fac simțită prezența pe parcurs prin cuvinte, aplauze sau alte momente ale evenimentelor clasice.
Printre ei este și chipul relativ nou pentru mine al noului director al ICR Bruxelles, Corina Panaitopol. Nu am prins-o până acum așa că o trag de-o parte pentru a discuta despre felul în care s-a adaptat în noua poziție dar și despre eveniment.
Zâmbește și se confundă oarecum cu atmosfera din jurul nostru plină de veselie, voci de copii și joacă. Vrea ca în timpul activității de modelaj copii să fie antrenați și într-o discuție despre natură, despre rolul ei și despre importanța protejării ei. Prin joc, cum altfel!
Și, într-o lume a ecranelor, copiii ar putea fi surprinși de atingerea lutului, de mirosul cărților sau de atmosfera intimă a unei piese de teatru. Poate astfel ideile despre natură vorbprinde mai bine.