Evacuarea cetăţenilor străini şi afgani din Kabul, "accelerată"
S-au intensificat eforturile de evacuare a cetăţenilor străini şi afgani din Kabul.
25 August 2021, 13:51
Realizator: Eforturile de a evacua cetăţeni străini şi afgani care sunt în pericol s-au intensificat, în condiţiile în care mai este mai puţin de o săptămână până la data limită a retragerii, 31 august. Între timp, apar semnale de alarmă cu privire la ce se va întâmpla după încheierea evacuării şi se vorbeşte atât de o criză umanitară, cât şi de riscul ca talibanii să declanşeze persecuţii.
Reporter - Ciprian Sasu: Peste 70 de mii de persoane au fost evacuate până acum din Kabul, însă în continuare mii de cetățeni străini și afgani încearcă să scape din oraș. Președintele american, Joe Biden, a spus că procesul se va încheia, cel mai probabil, pe 31 august, dată pe care o anunțase anterior. În ultima perioadă s-a vorbit despre o amânare de câteva zile a încheierii retragerii, însă talibanii au transmis ieri că nu acceptă această variantă. Biden a explicat că principalul motiv pentru care vrea să fie respectat calendarul este că riscul unor atacuri ale Statului Islamic împotriva aeroportului crește de la o zi la alta. Talibanii sunt și ei prezenţi aproape de aeroport, iar ieri au anunțar că nu vor mai permite evacuarea afganilor, potrivit CNN. Mișcarea a dat asigurări din nou că nu există liste cu persoane pe care le vizează și că nimeni nu va avea de suferit, în ciuda informațiilor apărute în ultimele zile cu privire la încălcări ale drepturilor omului și abuzuri care au mers până la executarea unor foști colaboratori ai forțelor occidentale și ai guvernului afgan. Riscul declanșării unora persecuții la scară largă reprezintă una dintre principalele îngrijorări cu privire la viitorul Afganistanului. ONU a avertizat și cu privire la situația umanitară și a cerut urgent ajutoare alimentare de 200 de milioane de euro, întrucât 14 milioane de afgani riscă să fie afectați de foamete. Situație a fost agravată de conflict, criza economică, o secetă prelungită și, mai recent, efectele pandemiei de COVID-19.
Realizator: Una dintre țările care s-au implicat puternic în evacuările de la Kabul este Marea Britanie. În ultimele zile, mii de afgani scoși din țară de militarii britanici au ajuns în Regatul Unit, dar presa scrie că evacuările civililor afgani vor fi oprite în următoarele 48 de ore, pentru ca în ultima etapă să poată fi scoși militarii și diplomații care asigură desfășurarea procesului.
Reporter: Aura Neag - Marea Britanie a evacuat până acum peste nouă mii de persoane din Afganistan. Majoritatea sunt cetățeni afgani care au lucrat pentru instituții britanice în ultimele două decenii. În spatele cifrelor sunt însă oamenii ale căror destine au fost schimbate pentru totdeauna. Printre cei evacuați este Mural, o femeie de 26 de ani care până de curând a lucrat ca ofițer în armata afgană. Trupe speciale britanice au reușit să o evacueze împreună cu familia ei, care se afla în afara capitalei Kabul. Ea a povestit despre suferința multor afgani, care sunt disperați să plece din țara lor de teama talibanilor. Afganii evacuați trebuie să fie verificați înainte de a pleca din Afganistan de autoritățile britanice, pentru a nu prezenta riscuri de securitate. Presa britanică a relatat despre un cetățean afgan care era pe lista serviciilor secrete cu interdicție de a intra în Marea Britanie. El a ajuns totuși la Birmingham, de unde a fost preluat de serviciile secrete, care au decis ulterior că persoana în cauză nu mai prezintă riscuri. Ambasadorul britanic Laurie Bristow este încă pe aeroportul din Kabul, unde procesează documente pentru afganii care vor fi relocați în Marea Britanie. Potrivit presei britanice, evacuările vor fi oprite în următoarele 48 de ore, întrucât ultimele zile vor fi folosite pentru evacuarea militarilor şi a diplomaților care se mai află încă în Afganistan.