Euroscepticismul în Franţa, în creştere
În viziunea majorităţii locuitorilor din Hexagon trecerea la euro a avut consecinţe negative asupra competitivităţii economice şi a şomajului, potrivit unui sondaj.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 18 Septembrie 2012, 08:28
Azi, la 20 de ani după semnarea Tratatului de la Maastricht, dacă s-ar relua referendumul care i-a divizat, acum ar avea câştig de cauză cei care ar vota "nu".
Aceasta este una din concluziile unui sondaj de opinie realizat pentru Le Figaro.
Cotidianul aminteşte că pe 20 septembrie 1992, locuitorii din Hexagon au ratificat tratatul european cu un procent extrem de strâns, 51% pentru, 49% împotrivă.
Cei care au votat la vremea respectivă, adică cei născuţi înainte de 1974, ar spune "nu" tratatului în proporţie de 64 de procente.
67% din ei spun că UE se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, confirmând astfel un sentiment de respingere la adresa proiectului federal european.
Verdictul este cu atât mai dur cu cât el vine într-o conjunctură în care se vorbeşte tot mai mult despre un pas suplimentar către ideea de interdependenţă.
Cu alte cuvinte, francezii par să nu mai creadă în integrarea europeană care le era prezentată ca un scut de protecţie.
Euroscepticismul în creştere se reflectă şi în opinia francezilor despre moneda unică europeană. 45% o văd ca pe un handicap în contextul crizei economico-financiare, faţă de numai 34%, acum doi ani.
Mai mult, în viziunea majorităţii locuitorilor din Hexagon trecerea la euro a avut consecinţe negative asupra competitivităţii economice, şomajului şi a nivelului preţurilor.
În viziunea cotidianului Le Figaro, acest sondaj îl plasează pe preşedintele Francois Hollande într-o poziţie inconfortabilă.
Pe de o parte, pentru că Parlamentul francez se pregăteşte să ratifice tratatul european asupra zonei euro, semnat de predecesorul său, Nicolas Sarkozy în luna martie a acestui an, pe de altă parte, pentru că lipsa de popularitate a Europei este mai accentuat în rândul propriilor simpatizanţi, socialişti, decât în cel al votanţilor dreptei.
Sigur, francezii nu resping chiar totul, ei rămân favorabili, de exemplu, principiului unei uniuni politice europene şi sunt conştienţi de costurile mari în ipoteza unei reveniri la francul francez. În plus, ei spun "nu" revenirii în trecut, dar spun "nu" în egală măsură unei accelerări sau lărgiri a Uniunii.