Euroscepticismul britanicilor "se diminuează"
Un nou sondaj de opinie publicat în Marea Britanie arată că numărul celor care vor ca ţara lor să iasă din UE a ajuns la egalitate cu al celor care vor să rămână în Uniune.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 01 Martie 2013, 19:11
Promisiunea premierului David Cameron de a organiza un referendum pe tema desprinderii de Uniunea Europeană pare să fi avut efectul opus în rândul publicului, al cărui euroscepticism este în scădere.
Sondajul realizat pentru cotidianul "The Independent" arată că promisiunea făcută de premierul David Cameron de a organiza un referendum pe teme europene pare să nu fi avut efectul scontat în rândul populaţiei.
Dacă înaintea acestui discurs, 48% dintre britanici se declarau în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană şi 31% erau de acord cu statutul de membru, cifrele indică acum o egalitate perfectă între poziţiile pro şi contra, fiecare parte bucurându-se de sprijinul a 39% din populaţie.
Analiştii politici sunt de părere că această egalizare a cifrelor a fost provocată de discursul lui David Cameron, care i-a făcut pe britanici să cântărească mai bine opţiunile care li se oferă, mulţi realizând că rămânerea în Uniune poate fi o soluţie mult mai bună decât perspectivele izolaţiunii stepe care le oferă o eventuală ieşire.
De asemenea, analiştii au analizat şi eşecul conservatorilor, în încercarea este a bloca ascensiunea Partidului Independenţei, un partid extremist cu viziuni antieuropene.
În opinia lor, conservatorii au greşit când au pus succesul acestei formaţiuni doar pe seama atitudinii antieuropene, imigraţia şi faptul că Partidul Liberal Democrat nu mai reprezintă o opţiune pentru exprimarea nemulţumirii faţă de marile partide fiind alte motive pentru care independenţii se bucură încă de un sprijin important în rândul populaţiei.