Europenii "au ajuns la o înţelegere" pe tema bugetului comunitar
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat că este un buget pentru viitor, "investim în educaţie, cercetare şi creştere economică".
Articol de Florin Matei, 08 Februarie 2013, 17:43
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat că bugetul "a fost mărit cu 40% pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă".
Pentru prima oară bugetul va fi mai mic, "va fi o reducere cu 34 de miliarde de euro faţă de perioada anterioară" a mai spus preşedintele Consiliului European.
"Ne îngrijorează şomajul din rândul tinerilor. Şase miliarde vor fi acordarea pentru dezvoltarea de iniţiative pentru angajarea tinerilor" a afirmat Herman van Rompuy.
Liderii europeni reuniţi la Bruxelles au ajuns la o înţelegere privind bugetul până în 2020, scrie pe Twitter preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Liderii europeni au ajuns la un acord asupra bugetului Uniunii pentru perioada 2014-2020, după o noapte albă, numeroase amânări şi întreruperi ale reuniunii.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pe contul său de Twitter, fără alte detalii.
"A meritat aşteptarea", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European.
Liderii europeni au discutat de joi seara bugetul pentru perioada 2014-2020.
Pe timpul nopţii reuniunea a fost întreruptă de mai multe ori pentru a permite discuţii, în special între cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron, dar şi între cancelarul german, preşedintele francez şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Foto: Anunţul făcut pe Twitter de Herman van Rompuy.
Cea mai recentă propunere pe marginea căreia s-a discutat în ultimele ore la Bruxelles datează de azi-dimineaţă şi a fost formulată de Herman Van Rompuy.
După cum transmite corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol, proiectul prevede reduceri substanţiale la subcapitolul "Competitivitate pentru creştere şi locuri de muncă", dar şi unele creşteri de buget pentru fonduri de coeziune şi pentru agricultură, ceea ce avantajează România.
Cum se construieşte bugetul Uniunii Europene
Bugetul Uniunii Europene este finanţat din surse care includ 1% din venitul naţional brut al fiecărui stat membru, echivalentul a aproape 244 euro per cetăţean al UE.
Acest buget este orientat către domenii diferite, cum ar fi creşterea nivelului de trai în regiunile mai sărace sau garantarea siguranţei alimentare. .
În bugetul UE se regăsesc nu numai contribuţiile statelor membre, ci şi taxele vamale de import aplicate produselor provenind din afara Uniunii şi 1% din taxa pe valoare adăugată percepută de fiecare ţară.
Din bugetul UE sunt finanţate diverse activităţi, de la dezvoltare rurală şi protecţia mediului, până la promovarea drepturilor omului şi asigurarea protecţiei la frontierele externe.
Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European sunt instituţiile care au un cuvânt de spus în stabilirea şi alocarea bugetului.
Însă doar Comisia Europeană şi statele membre răspund de cheltuirea efectivă a fondurilor.
Cu toate că populaţia UE reprezintă doar 7% din populaţia mondială, schimburile sale comerciale cu restul lumii reprezintă aproximativ o cincime din importurile şi exporturile derulate la nivel mondial. UE este principalul exportator şi al doilea importator ca mărime din lume.