Europarlamentarii dezbat, la propunerea CE, rectificarea bugetului multianual al Uniunii
Rectificarea bugetară multianuală are o valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, din care jumătate este dedicată Ucrainei, un sfert este pentru dezvoltarea mediului economic european și un sfert pentru limitarea migrației.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Octombrie 2023, 13:54
Europarlamentarii dezbat la această oră propunerea Comisiei Europene de rectificare a bugetului multianual al Uniunii. Rectificarea ține cont de nevoia de sprijin financiar pentru Ucraina, precum și de problema migrației crescute dinspre Africa de Nord și Orientul Apropiat.
Majoritatea grupurilor parlamentare susțin aceste modificări, însă există și state care se opun. Parlamentarii români au o poziție unitară, ponderată, după cum explică Bogdan Isopescu.
Rectificarea bugetară multianuală are o valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, din care jumătate este dedicată Ucrainei, un sfert este pentru dezvoltarea mediului economic european și un sfert pentru limitarea migrației.
Sprijinul pentru Ucraina este pus sub semnul întrebării de state precum Ungaria sau de parlamentari radicali, pe fondul creșterii naționalismului în anumite state, cum ar fi Polonia, Slovacia, Austria sau alte state nordice.
Același radicalism sau naţionalism pune probleme și abordării migrației, dincolo de alte detalii, care sunt încă discutate în Consiliul Uniunii Europene.
Ungaria și Polonia, spre exemplu, sunt două dintre statele care, atât în Consiliu, cât și în Parlament, nu agreează abordarea de ansamblu a Comisiei și spun că noua variantă va atrage mai mulți migranți dinspre Africa sau Orientul Apropiat.
În plus, aceste state nu agreează nici creșterea cheltuielilor pentru migranți. Dincolo de bugetul înaintat pentru rezolvarea problemei migrației, Comisia propune o nouă abordare. Un aspect este solidaritatea, inclusiv financiară, cu statele de la granița Uniunii, state care sunt asaltate de migranți.
Un alt detaliu este acela de a orienta fonduri în țările de unde vin migranții, pentru a limita afluxul acestora către Europa. Parlamentarii români, fără excepție, au o poziție ponderată, care favorizează propunerea Comisiei în privința sprijinului pentru Ucraina.
Aceeași poziție a fost exprimată și pentru soluția pentru migrație, în sensul că propunerea Executivului european ar trebui sprijinită atât din punct de vedere al bugetului, cât și din punct de vedere al măsurilor pentru limitarea migrației.