Europa, "tot mai ostilă faţă de evrei"
Potrivit unor cercetători ai Holocaustului reuniţi la la o dezbatere în Israel, România nu se află printre ţările în care manifestările antisemite au fost excerbate.
18 Iunie 2010, 19:49
La Ierusalim, s-au încheiat lucrările ITF, Grupul comun de coordonare pentru studiu şi educaţie în privinţa Holocaustului.
Din acest grup de coordonare fac parte 27 de ţări, între care şi România, membră din 2004.
Ţara noastră a fost reprezentată la Ierusalim de o delegaţie formată din profesori universitari şi cercetători istorici.
Despre fenomenul antisemit din Europa în 2010, Radu Ioanid, de la Centrul pentru Studierea Holocaustului de la Washington, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi:
"Asistăm în mod clar la o creştere a antiisraelienismului, antisionismului în Europa Occidentală şi această creştere a antisemitismului vine din partea spectrului partidelor de stânga.
"În imaginea stângii vest-europene, Africa de Sud a fost înlocuită cu Israelul - este un abuz, este o nedreptate şi, după părerea mea, stânga vest-europeană ar trebui să se uite foarte atent la propria sa imagine, care, din acest punct de vedere, se degradează pe zi ce trece" a declarat Radu Ioanid, de la Centrul pentru Studierea Holocaustului de la Washington, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.
"În privinţa României, ar fi exagerat să spunem că nu există antisemitism; pe de altă parte, trebuie să spunem că, în privinţa extremismului antisemit de dreapta, situaţia în România este mult atenuată în comparaţie cu o ţară vecină pe care o numesc fără ezitare şi care este Ungaria" a mai spus Radu Ioanid.
În exclusivitate pentru postul nostru de radio, Paul Shapiro, director al Centrului pentru Studii Aprofundate de la Memorialul Holocaustului din SUA, subliniază importanţa studierii Holocaustului pe fundalul creşterii manifestărilor antisemite în lumea întreagă.
"Trăim într-o lume în care xenofobia, antisemitismul, sunt foarte tari şi se pare că şi în ţările cele mai civilizate este o creştere de astfel de fenomene.
"Dacă vrem să trăim într-o lume civilizată şi o lume în care individul poate să aibă siguranţă de libertate este foarte mult de învăţat din Holocaust, fiindcă Holocasutul este absolut negarea importanţei individului, negarea drepturilor umane, negarea democraţiei, negarea dreptului de proprietate particulară, negare de toate valorile care stau la baza civilizaţiei noastre" a spus Paul Shapiro.
"Deci eu cred că sunt foarte multe de învăţat prin studierea şi înţelegerea Holocaustului cum a fost" a precizat directorul Centrului pentru Studii Aprofundate de la Memorialul Holocaustului din SUA.