Europa, sub semnul protestelor
În Spania are loc o grevă generală, iar în primele ore ale manifestărilor trei persoane au fost rănite la Coslada, Barcelona şi Ciudad Real. O manifestare de amploare va avea loc la Bruxelles, dar şi în alte capitale europene.
Articol de Paul Poteraşi, 29 Septembrie 2010, 10:36
În Spania are loc miercuri o grevă generală.
Potrivit corespondentul Radio România, Ana Maria Damian, sindicatele spaniole sunt nemulţumite de reforma de pe piaţa muncii.
În primele ore ale protestului, s-au înregistrat mai multe incidente în marile oraşe unde sindicatele au instalat pichete.
Trei persoane au fost rănite la Coslada, Barcelona şi Ciudad Real, când încercau să împiedice ieşirea camioanelor cu marfă din diverse puncte de lucru.
Protestul vizează în mod special noile norme legislative, care prevăd că un muncitor poate fi concediat în condiţii avantajoase pentru patroni şi cu plăţi compensatorii reduse la jumătate faţa de legea veche.
În paralel cu greva generală din Spania, la Bruxelles şi în alte capitale europene vor avea loc proteste.
Protestul de la Bruxelles este organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, care speră să scoată în stradă aproximativ o sută de mii de persoane.
Printre ei vor fi şi peste 200 de sindicalişti români, membri ai "Cartel ALFA".
Confederaţia Europeană a Sindicatelor susţine că protestul ar putea fi cel mai mare din ultimii ani care a avut loc în capitala Belgiei, transmite BBC.
Temerile sindicatelor
Liderii sindicali susţin că muncitorii din UE ar putea deveni principale victime ale unei crize provocată de bancheri şi de către comercianţi.
Liderii Confederaţiei Europeane a Sindicatelor susţin că vor mărşălui către instituţiile europene în încercarea de a-şi exprima furia împotriva planurilor de reducere a bugetelor care ar putea conduce Europa într-o recesiune.
Confederaţia Europeană a Sindicatelor avertizează că acestă criza financiară, pe care o descrie ca fiind cea mai mare din 1930 încoace, a lăsat deja 23 de milioane de oameni fără un loc de muncă în întreaga Uniune Europeană.
Aceştia susţin că măsurile de austeritate implementate de diferitele guvernele din UE ar putea face ca această cifră să crească.
"Noi nu am cauzat această criză. Creanţa trebuie plătită de către bănci nu de muncitori", susţin liderii confederaţiei.
Aceştia cer guvernelor să garanteze locurile de muncă, să asigure protecţie socială şi pensii mai bune.
Proteste sunt aşteptate să aibă loc în Grecia, Polonia, Italia, Letonia, Irlanda şi Serbia.
Multe guverne din cele 27 de state membre ale UE au fost nevoite să impună măsuri de reducere a salariilor, a pensiilor şi a locurilor de muncă în încercarea de a se ocupa cu spirala datoriilor.
În Grecia şi în Irlanda, rata şomajului este la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, în vreme ce în Spania rata şomajului s-a dublat în ultimii trei ani.
În Marea Britanie, guvernul intenţionează să reducă cu 25 la sută cheltuielile, în timp ce Franţa s-a confruntat deja cu proteste după ce a anunţat că doreşte să crească vârsta minimă de pensionare.
Ce solicită sindicatele din România?
Şi sindicatele din România au nemulţumiri cu privire la modificarea codului muncii şi faţă de proiectul legii pensiilor.
Nemulţumirile sindicatelor sunt legate şi de ceea ce numesc ei ineficienţa dialogului social şi de faptul că guvernul ia decizii fără să le consulte în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei muncii.
Sindicaliştii cer ca salariile bugetarilor să crească, astfel încât să revină la valoarea din decembrie 2009, salariul minim pe economie să fie majorat de la 600 la 750 de lei şi să se renunţe la disponibilizări.