Europa se pregăteşte pentru scenarii de ingerinţe străine prin reţele de socializare
Executivul european, autorităţile germane şi platformele de socializare online, au demarat, vineri, un aşa-numit "test de stres", ca să afle cum reacţionează reţelele în caz de ingerinţe străine, la alegerile din Germania, pe 23 februarie.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Februarie 2025, 12:28
Europa se pregăteşte pentru scenarii de ingerinţe străine prin reţele de socializare, iar Comisia are în curs o investigaţie asupra platformei X, deţinută de miliardarul Elon Musk, care susţine deschis partidul extremist german AfD şi e suspectat că a modificat, ilegal, algoritmii ca să aibă postări mai vizibile.
Executivul european, autorităţile germane şi platformele de socializare online, au demarat, vineri, un aşa-numit "test de stres", ca să afle cum reacţionează reţelele în caz de ingerinţe străine, la alegerile din Germania, pe 23 februarie.
Europa este în alertă din cauza manipulării şi dezinformării online, inclusiv în cazul campaniei electorale de anul trecut din România:
La test participă toate platformele de socializare mari, de la X și Facebook până la TikTok, iar comisia este interesată să vadă cum reacționează aceste platforme la eventuale manipulări, probleme de sistem sau alte interferențe ce pot afecta alegerile din Germania.
Tot în registrul mediului online, Reuters anunţă că autoritățile italiene pentru protecția datelor au blocat procesarea datelor personale ale italienilor de către companiile chineze care operează modelul de inteligență artificială lansat recent, DeepSeek, suspectat și de faptul că oferă informații care pun într-o lumină pozitivă regimul de la Bejing.
Știri false care îl promovează pe Călin Georgescu
În paralel cu demersurile europene și ca exemplu de probleme ce pot să apară în mediul online, trustul român de presă Digi 24 anunța vineri că identitatea sa a fost folosită abuziv de un cont TikTok, pentru a răspândi știri false care îl promovează pe Călin Georgescu.
Una din știrile false prezenta faptul că premierul României, Marcel Ciolacu, l-ar susține pe Călin Georgescu pentru președinție.
O a doua știre falsă pretindea că președintele României, Klaus Iohannis, ar fi declarat că România va fi nevoită să intre în război dacă Rusia nu se retrage din Ucraina. Unul dintre conturile TikTok ce răspândește știri false, spun jurnaliștii, este Geto Dac Patriot și se folosește și de imaginea altor site-uri de știri, cum ar fi Euronews, Antena 3 sau Kyiv Post.