"Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât restul continentelor"
Raportul Climatic Europa 2023 confirmă trendul ascendent al încălzirii climei pe continent.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Aprilie 2024, 18:41
Serviciul European "Copernicus" pentru Schimbări Climatice şi Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează din nou că Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât restul continentelor, iar anul 2023 a fost cel mai cald din istorie.
Astăzi, de Ziua Internaţională a Pământului, cele două organizaţii au publicat Raportul Climatic Europa 2023, conform căruia schimbările climatice au provocat Europei pagube de peste 13 miliarde de euro.
Raportul confirmă trendul ascendent al încălzirii climei pe continent și al pagubelor economice produse de acest fenomen.
2023 a fost cel mai cald din istoria Europei, iar schimbările climatice au produs fenomene extreme, precum seceta și incendiile de vegetație, pe de o parte, dar și inundații, de cealaltă parte.
De asemenea, temperatura oceanelor din jurul Europei a atins și ea un nivel record. Un alt semnal de alarmă este faptul că ghețarii din Alpi au pierdut în ultimii doi ani 10% din volum.
Valurile de căldură au afectat 41% din jumătatea sudică a continentului, iar mortalitatea din cauza căldurii a crescut cu 30% în ultimii 20 de ani și cu 94% în zonele critice monitorizate.
În 2023, în Europa s-au înregistrat precipitații cu 7% mai abundente decât mediile anuale.
Însă aceste precipitații nu au redus seceta, pentru că s-au manifestat sub formă de căderi masive, dar rare de apă, iar umiditatea nu a fost absorbită de sol îndeajuns.
Conform informațiilor din baza internațională de date privind dezastrele, inundațiile au afectat 1,6 milioane de oameni și au provocat 81% din pierderile economice generate de efectele schimbării climei.
Totalul pierderilor economice a fost estimat la aproape 13,5 miliarde de euro.