Europa poate "supravieţui crizei economice"
Secretarul Trezoreriei SUA, Tim Geithner, crede că Europa poate supravieţui crizei economice dacă liderii naţiunilor europene se angajează pentru măsuri puternice.
20 Mai 2010, 07:35
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Tim Geithner, crede că Europa poate supravieţui crizei economice dacă liderii naţiunilor europene se angajează pentru măsuri puternice.
"Cel mai important lucru pe care Europa poate să îl facă acum, Germania şi toate ţările din Europa, este să meargă înainte şi să pună în aplicare programele pe care le-au anunţat" a declarat Tim Geithner.
Fostul şef al rezervelor federale, Paul Volcker, consilier special al preşedintelui Obama, a arătat că multe economii avansate devin acum conştiente de riscurile cu care vin nivelurile fără precedent ale datoriilor publice şi că UE este sub risc în termenii conceptului.
"Dacă este nevoie de încă o ilustrare a potenţialelor ameninţări la adresa economiei americane din cauza împrumuturilor fără control, ajunge să ne uităm la lupta de a menţine monedă unică europeană, de a reechilibra economia europeană şi de a susţine coeziunea politică a Europei".
Secretarul Trezoreriei Tim Geithner crede, însă, că Europa va supravieţui crizei economice.
"Europa are absolut capacitatea de a reuşi. Europenii au luat decizia de a o face şi cred că au capacitatea să reuşească. Evident că au provocări în faţă dar vor reuşi să le controlez" a precizat Tim Geithner.
"Subliniez, şi sunt sigur că şi liderii europeni subliniază şi recunosc: ceea ce este cu adevărat important este aplicarea reformelor care să asigure că pot face faţă provocărilor şi pentru a fi siguri că pot pune bazele creşterii economice în Europa".
Secretarul Trezoreriei crede că nici America, în general, şi nici statele sale individuale, în particular, cum este California, un stat cu mari datorii publice, nu vor trece prin aceleaşi încercări ca Grecia sau Spania.
"Nu se va întâmpla în SUA. Statele Unite cunosc o redresare mult mai puternică decât s-a aşteptat, cu numai 3 luni în urmă, majoritatea lumii. Economia mondială devine, de asemenea, mai puternică. S-a înregistrat o creştere foarte puternică în Asia, în multe pieţe emergente”.
Deşi Casa Albă estimează un deficit bugetar în creştere anul acesta chiar faţă de cel din 2009, 1600 miliarde de dolari, consilierul special al preşedintelui Obama, Paul Volcker spune că situaţia SUA diferă de cea a Greciei şi a altor ţări europene ale căror pieţe de credit au intrat sub atacuri speculative.
Spre deosebire de acele ţări, evaluează Volcker, SUA beneficiază de pieţe de credit care sunt considerate adăposturi sigure în vremuri de criză financiară.
Volcker a mai arătat că SUA trebuie să înveţe lecţia a ceea ce înseamnă criza Europei şi a avertizat asupra nevoii de a rezolva problemele bugetare pe termen lung.