Europa: Numărul infecţiilor cu coronavirus, în creştere
În Franţa, care a trecut la stadiul 3 de epidemie, cel mai grav, cu răspândire rapidă pe tot teritoriul naţional, se desfăşoară alegeri locale.
Articol de Radiojurnal, 15 Martie 2020, 15:11
HARTA cu situația infecțiilor cu noul coronavirus în lume Sursa: arcgis.com.
Numărul infecţiilor cu coronavirus este în creştere rapidă în Europa, care a devenit epicentrul pandemiei de coronavirus.
După Italia, Spania a impus starea de urgenţă, după ce a devenit a doua cea mai afectată ţară din Europa.
Italienii şi spaniolii nu mai au voie să iasă din case decât pentru a-şi cumpăra mâncare, medicamente sau pentru a merge la serviciu.
Şcolile sunt închise în aproape toată Europa, iar marea majoritate a ţărilor au închis barurile şi restaurantele, dar şi o mare parte a magazinelor.
Italia cunoaşte o creştere dramatică a numărului de îmbolnăviri, peste 3.000 într-o singură zi, iar Vaticanul a anunţat că toate celebrările liturgice din Săptămâna Paştelui vor avea loc fără credincioşi în Piaţa Sf. Petru.
Spania are peste 6.000 de bolnavi, iar în ultimele 24 de ore au fost raportate peste 1.500 de cazuri noi de contaminare.
În Franţa, care a trecut la stadiul 3 de epidemie, cel mai grav, cu răspândire rapidă pe tot teritoriul naţional, se desfăşoară alegeri locale, în condiţii excepţionale însă, după cum transmite corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.
Reporter: Peste 47 de milioane de francezi sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege primarii și consiliile municipale în secții de votare dezinfectate, în cele mai stricte condiții de igienă și de securitate sanitară, după cum a asigurat guvernul. La primele ore s-au prezentat mai ales alegătorii vârstnicii, pentru a evita aglomerația.
"Eu am fost mai devreme într-o secție de votare, cetățenii Uniunii Europene au dreptul să voteze pentru alegerea autorităților locale din orașul de rezidență, și am văzut că sunt asigurate măsuri de igienă speciale".
Alegătorii respectă distanța de 1 metru între ei în curtea școlii înainte de a intra în secție. Apoi toată lumea este obligată să își dezinfecteze mâinile cu gel hidroalcoolic, plasat peste tot la vedere.
Membrii secției de votare verifică de la distanță actul de identitate, fără să pună mâna pe el, iar pentru a semna în registrul fiecare folosește pixul personal sau primește un pix de unică folosință, pe care îl aruncă apoi în niște saci de plastic.
Marea necunoscută a acestui prim tur este absenteismul, care va fi probabil mult mai ridicat decât se anticipase, mai ales după deciziile anunţate aseară de guvern, şi anume, închiderea tuturor locurilor publice neesenţiale vieţii. Rămân deschise pieţele şi magazinele alimentare, farmaciile, băncile, benzinăriile, tutungeriile şi chioşcurile de ziare.
Francezii sunt invitaţi să stea în casă, să îşi limiteze întâlnirile și vizitele de orice fel, să evite transportul în comun local și național, care oricum va fi mult diminuat începând de mâine, când intră în vigoare și închiderea școlilor.
Editor Web: R.S.