Europa "nu şi-a luat măsuri de siguranţă pentru a preveni jihadismul"
Ministrul israelian al apărării, Moshe Ya'alon, apreciază că Europa ar trebui să adopte legi, care să permită o luptă eficientă împotriva terorismului.
17 Noiembrie 2015, 05:57
Responsabilii israelieni sunt de părere că Europa nu şi-a luat toate măsurile de siguranţă pentru a preveni jihadismul din rândul cetăţenilor săi.
Ei atrag atenţia că multe dintre atentate pot fi instrumentate chiar din interiorul Europei.
Ministrul israelian al apărării, Moshe Ya'alon, apreciază că Europa ar trebui să adopte legi, care să permită o luptă eficientă împotriva terorismului.
Chiar dacă europenii înţeleg că există o ameninţare, nu au luat măsurile necesare precum interceptarea convorbirilor teroriştilor potenţiali, spune ministrul israelian al apărării.
Între securitate şi drepturile omului în Europa, balanţa a fost până acum în favoarea drepturilor omului, dar trebuie echilibrată în favoarea securităţii, pentru a apăra democraţia.
Moshe Ya'alon enumeră printre măsurile necesare controlul paşapoartelor şi controlul de securitate la intrarea în locuri publice.
Ministrul israelian al apărării atrage atenţia asupra circulaţiei libere a jihadiştilor care traversează ţările europene, jihadişti antrenaţi de organizaţia Statul Islamic.
Toată lumea e în aceeaşi barcă, când este vorba de luptă împotriva terorismului şi pentru apărarea civilizaţiei occidentale, a mai spus ministrul israelian al apărării.
Mossad-ul, serviciul israelian extern, şi Direcţia Generală de Securitate Externă, serviciul francez, au un schimb bun de informaţii, comentează analiştii.
După atacul terorist de la Paris, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că a cerut serviciilor israeliene de informaţii să ajute omologii lor francezi cu tot ce e posibil.
A fost un gest politic. Mossad-ul nu are nevoie de instrucţiuni.
În ultimii ani, relaţiile dintre cele două instituţii s-au ameliorat şi la nivel de încredere reciprocă.
Direcţia Generală de Securitate Externă are un ofiţer de legătură în Israel, la fel Mossad-ul în Franţa.
Colectarea de informaţii este bazată pe priorităţi. Israelul se concentrează pe duşmani şi rivalii săi, care reprezintă o ameninţare imediată pentru securitatea statului.
Între priorităţi: Iranul, Hezbollah, Siria, Hamas şi alte grupări teroriste palestiniene.
Serviciul israelian probabil este considerat cel mai eficient. Israelul monitorizează, de asemenea, gruparea teroristă al-Maqdis, din Peninsula Sinai, implicată în atacuri în zona Eilat.
Această grupare a promis încă de anul trecut alinierea la Statul Islamic.
În aceeaşi logică, Israelul este interesat de Frontul al-Nusra, aripa siriană a al-Qaeda, care se află la frontiera israelo-siriană, pe Golan.
Activităţile îndepărtate ale ISIS, al-Qaeda şi alte grupuri islamiste radicale, care acţionează la distanţă, sunt mai puţin intense.
Atacul multiplu de la Paris, din ceea ce se cunoaşte până acum, a fost comis de francezi şi belgieni de origine arabă, probabil unii antrenaţi în Siria şi Iraq.
Asta argumentează ideea existenţei unei celule Daesh locale în Europa.
Este mai uşor pentru unele autorităţi europene să trăiască cu ideea că ordinele au venit din străinătate, de la un comandament secret din Siria sau Iraq decât să pună degetul pe rană şi să facă faţă realităţii din teritoriul european, cu o nouă generaţie de cetăţeni francezi sau belgieni, şi nu este vorba doar despre cei de origine arabă.