Europa între două mari proiecte energetice
Gazoductul Nabucco rămâne o prioritate, dar UE ar putea susţine în anumite condiţii şi proiectul concurent Southstream, promovat de Rusia.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 03 Martie 2010, 09:05
În anunţul său făcut la Sofia, comisarul European pentru energie la Sofia, Gunther Oettinger, a evidenţiat avantajele celor două coridoare de transport al hidrocarburilor.
În aprecierea lui Gunther Oettinger, Southstream va pune în funcţiune o nouă reţea de distiribuţie, iar Nabucco va permite intrarea unor noi furnizori pe piaţa Europei, sporind independenţa energetică a UE.
Pe fondul acestor afirmaţii, a venit şi declaraţia premierului Bulgariei, Boiko Borisov, care a spus că UE şi SUA susţin proiectul gazoductului Nabucco doar pe hârtie şi nu fac suficiente eforturi pentru a-l realiza şi pentru a reduce dependenţa reală a UE de gazele importate din Rusia.
La reuniunea de la Sofia au participat miniştri ai energiei din mai multe ţări din sud-estul Europei şi din regiunea Mării Negre, preşedinţi ai unor mari companii, experţi. UE a fost reprezentată de comisarul pentru problemele energetice, Gunther Oettinger.
Primul-ministru Boiko Borisov a declarat că cea de-a doua centrală nucleară bulgară, Belene, trebuie să devină parte integrantă din strategia energetică a UE.
El a anunţat că centrala nu va fi construită numai cu capital rusesc.
Analiştii văd o legătură între înăsprirea poziţiei Sofiei faţă de Rusia şi vizita comisarului Oettinger care a declarat că Bulgaria trebuie să-şi coordoneze mai strâns deciziile în domeniul energetic cu Bruxellesul.
Oettinger a anunţat că, în cursul anului, ţările europene vor adopta decizii foarte importante pentru gazoductul Nabucco. În următoarele săptămâni, proiectul va fi prezentat în mai multe capitale europene. Toţi vor avea de câştigat de pe urma gazoductului, inclusiv Rusia - a spus Oettinger.
Borisov a mai declarat că Nabucco reprezintă o prioritate numai în declaraţiile liderilor occidentali. Oettinger, la rândul său, a spus că Bruxellesul sprijină proiectul Southstream cu condiţia ca el să răspundă standardelor de securitate tehnică.
De asemenea, guvernul bulgar va analiza în următoarele zile o propunere privind prelungirea cu zece ani a duratei de funcţionare a reactoarelor 5 şi 6 de la Kozlodui, care expiră în anul 2020, şi va demara procedura pentru construirea a încă două blocuri energetice tot la Kozlodui.