EURONEWS: Israelul a reacţionat la comentariile făcute de Petre Daea
România a avut înainte de război o populaţie evreiască de aproximativ 800.000 de membri, transmite Euronews, dar mai puţin de 11.000 de evrei au rămas astăzi în România.
Articol de Sergiu Şteţ, 26 Iulie 2018, 17:46
Israelul a reacţionat cu "consternare şi dezamăgire" joi la comentariile făcute de ministrul agriculturii din România, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi de pestă porcină africană cu exterminarea evreilor în lagărul nazist de la Auschwitz.
Remarcile ministrului Daea au fost făcute într-un interviu televizat, în care a detaliat măsurile veterinare luate pentru a stopa epidemia de pestă porcină africană care s-a extins într-o fermă de porci din sudul României, unde au fost sacrificate 44.580 de animale.
"Porcii toţi se incinerează... e o muncă extraordinară, e ca la Auschwitz". Social-democratul Petre Daea a emis o declaraţie joi, în care îşi cere scuze: "Nu am vrut decât să prezint situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă fermierii noştri".
Ambasada Israelului a emis, la rândul ei, o declaraţie în care şi-a exprimat consternarea: "Sperăm... că asemenea asocieri sunt făcute de ministrul Daea din cauza lipsei de informaţie aprofundată cu privire la ce înseamnă Holocaust şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime".
Mai multe grupuri din opoziţia de centru din România au cerut demisia ministrului Daea.
Abia în 2003 România a recunoscut rolul său în exterminarea evreilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, evreii din Europa au fost trimişi în taberele de exterminare construite şi operate de germani, inclusiv Auschwitz din Polonia ocupată de nazişti.
România era aliatul Germaniei până în august, 1944, când a întors armele, iar majoritatea proprietăţilor evreieşti care au fost confiscate în timpul războiului au fost naţionalizate ulterior de dictatura comunistă.
Potrivit unui raport al nei comisii conduse de laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel, între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni au fost ucişi de autorităţile civile sau militare din România şi din zonele pe care acestea le controlau în timpul războiului.
România a avut înainte de război o populaţie evreiască de aproximativ 800.000 de membri, dar mai puţin de 11.000 de evrei au rămas astăzi în România, ţară cu aproximativ 20 de milioane de locuitori.