Eurodeputaţii vor vota noua legislaţie europeană pe tema energiei curate
Parlamentul European urmează să aprobe noile obiective ale Uniunii Europene pentru creşterea utilizării energiei din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
Articol de Amalia Bojescu, 09 Noiembrie 2018, 13:47
Eurodeputaţii vor vota săptămâna viitoare noua legislaţie europeană pe tema energiei curate, care va ajunge apoi în Consiliu pentru aprobarea finală.
Iniţiativa este parte a reacţiei Uniunii Europene faţă de fenomenul schimbărilor climatice şi urmăreşte obţinerea a cât mai multă energie din surse regenerabile, precum şi creşterea eficienţei energetice.
Parlamentul European urmează să aprobe noile obiective ale Uniunii Europene pentru creşterea utilizării energiei din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
Conform noilor norme convenite de către Parlament şi guvernele naţionale, cel puţin 32% din consumul de energie al Uniunii Europene în 2030 va trebui să provină din surse regenerabile precum soarele sau vântul.
În acest sens, gospodăriile trebuie ajutate să îşi producă şi să îşi consume propria energie verde. De asemenea, ţările din spaţiul comunitar vor trebui să se asigure că cel puţin 14% din carburanţii utilizaţi în transport provin din surse de energie regenerabilă.
În raportul adoptat de comisia de specialitate se arată că la nivelul Uniunii Europene se doreşte o economie fără emisii de carbon până în 2015, fiind un prim pas pentru respectarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
Noile norme vor permite cetăţenilor şi întreprinderilor să economisească bani, întrucât aceştia vor beneficia de preţuri mai mici la energie.
Statele membre trebuie să se asigure, între altele, că un consumator din spaţiul comunitar poate să producă energie regenerabilă pentru consumul propriu, să stocheze şi să vândă producţia excesivă sau să primească o remuneraţie pentru această energie regenerabilă autogenerată pe care o alimentează în reţea.
Eurodeputaţii vor vota asupra noii legislaţii privind energia curată în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, urmând ca apoi aceasta să ajungă la Consiliu spre aprobarea finală.