Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurodeputaţii vor strategie europeană pe Dunăre

Noua strategie care ar urma să fie lansată până la sfârşitul anului ar trebui să promoveze cooperarea inter-regională pentru a stimula infrastructura de transport şi energetică dar şi dezvoltarea economică şi socială.

Eurodeputatul democrat-liberal, Marian Jean Marinescu. Foto: Parlamentul European.

Articol de Claudia Marcu, 02 Iunie 2010, 10:53

Chiar dacă Dunărea leagă zece ţări europene, dintre care şase sunt state membre ale Uniunii, iar cooperarea din regiunea Dunării cunoaşte o istorie îndelungată, la nivelul Uniunii Europene nu există încă o strategie europeană.

Astfel deputaţii europeni şi-au propus să lanseze pe această temă o strategie până la finele anului.

Urmând modelul unui document asemănător, destinat Mării Baltice, noua strategie va trebui să promoveze cooperarea inter-regională, totul, cu scopul de a dezvolta infrastructura de transport şi energetică, precum şi de a stimula creşterea economică şi dezvoltarea socială.

Deşi atunci când se vorbeşte despre Dunăre, se menţionează foarte des exemplul Strategiei de la Marea Baltică, eurodeputatul democrat-liberal Marian Jean Marinescu spune că în cazul Dunării, abordarea trebuie să fie cu totul alta, dacă nu vrem să sfârşim cu încă un document pe raft.

"Trebuie să existe o listă de priorităţi valabilă pentru toate statele de-a lungul Dunării, astfel încât să avem o creştere treptată şi direcţionată", spune Marian Jean Marinescu.

Potrivit eurodeputatului democrat-liberal dacă urmărim să obţinem un canal navigabil pe toată lungimea Dunării, "trebuie ca toate statele, în acelaşi timp, să facă acest lucru. Vrem să avem un sistem de prevenire, alertă şi protecţie împotriva inundaţiilor? Trebuie să facem un proiect coordonat pe toată lungimea".

După conferinţa de la Constanţa, Comisia Europeană va încerca să structureze toate contribuţiile într-o comunicare programată pentru mijlocul lunii decembrie.

Pe lângă aceasta, se pregăteşte şi planul de acţiune, care va avea la bază, în principiu, patru piloni - transport şi energie, mediu, dezvoltare socio-economică şi nu în ultimul rând, dezvoltarea capacităţii instituţionale, necesară implementării proiectelor.

Este însă nevoie de o coordonare europeană, un element care se regăseşte în viitoarea comunicare a Comisiei Europene, un pas înainte faţă de strategia Mării Baltice, remarcă eurodeputatul Marian Jean Marinescu.

De asemenea, Marian Jean Marinescu consideră necesară o colaborare strânsă între statele europene pentru evitarea oricăror probleme.

Pe cooperare a insistat şi Lambert van Nistelrooij, coordonatorul Popularilor europeni în cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională.

Potrivit lui Lambert van Nistelrooij, "dacă nu ne coordonăm, nu vom face decât să pierdem ce avem.O viziune asupra întregii regiuni este absolut necesară pentru viitor.

Strategia Dunării se preconizează a fi adoptată în prima parte a anului viitor, în timpul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene.

În lume 26 Februarie 2010, 20:10

Strategia Dunării, "strategie internă a Uniunii Europene"

România a anunţat ca prioritate la reuniunea de la Budapesta privind Dunărea, construcţia unei autostrăzi paralele cu fluviul.

Strategia Dunării, "strategie internă a Uniunii Europene"
România 26 Octombrie 2009, 14:14

Gunoaiele provoacă pierderi uriaşe hidrocentralelor

Porţile de Fier I cheltuieşte peste un milion de euro anual din cauza gunoaielor care vin pe Dunăre.

Gunoaiele provoacă pierderi uriaşe hidrocentralelor
În lume 03 Mai 2025, 08:57

Partidul Alternativa pentru Germania, desemnat drept organizaţie extremistă de dreapta

Serviciului Intern de Informații remarcă la AfD în special concepția etnică a poporului, precum și agitația sistematică...

Partidul Alternativa pentru Germania, desemnat drept organizaţie extremistă de dreapta
În lume 02 Mai 2025, 21:08

Germania: O mașină a intrat într-o mulțime de oameni, în Stuttgart

Mulţi dintre cei răniţi sunt în stare gravă.

Germania: O mașină a intrat într-o mulțime de oameni, în Stuttgart
În lume 02 Mai 2025, 16:51

Libertatea presei este într-o situaţie dificilă la nivel mondial

Organizaţia Reporteri fără Frontiere avertizează că libertatea presei, în întreaga lume, se află într-o...

Libertatea presei este într-o situaţie dificilă la nivel mondial
În lume 02 Mai 2025, 13:24

Marea Britanie: votul este în plină desfăşurare

Cetățenii români care se află în Regatul Unit pot vota la secțiile de votare organizate de ambasadă și cele trei consulate...

Marea Britanie: votul este în plină desfăşurare
În lume 02 Mai 2025, 09:13

Rusia a atacat Ucraina cu 150 de drone

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 64 de drone, în estul, sudul şi centrul ţării.

Rusia a atacat Ucraina cu 150 de drone
În lume 02 Mai 2025, 07:49

Marco Rubio a preluat în SUA şi funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională

El îl înlocuieşte pe Mike Walz, căruia i s-a cerut să demisioneze, la o lună după ce a adăugat în mod eronat jurnaliştii la o...

Marco Rubio a preluat în SUA şi funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională