Eurodeputaţii români solicită un buget mai mare pentru sprijin în caz de dezastre
Inundaţiile provocate de ciclonul Boris au fost subiect de dezbatere în Parlamentul European.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Septembrie 2024, 18:29
Inundaţiile provocate de ciclonul Boris au fost subiect de dezbatere astăzi, la Strasbourg, în Parlamentul European.
Eurodeputaţii români sunt printre cei care solicită instituţiilor europene un buget mai mare pentru sprijin în caz de dezastre şi măsuri de adaptare a infrastructurii şi localităţilor la schimbările climatice.
Victor Negrescu este vicepreşedinte al Parlamentului European și negociator-șef pentru bugetul pentru 2025, iar din această dublă poziția a solicitat Comisiei și Consiliului să activeze rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență, dar şi mecanismul de răspuns la crize. Pe de altă parte, țintește mărirea finanțării pentru cele două.
Victor Negrescu: Nu în ultimul rând, trebuie să realizăm investițiile destinate prevenției, iar în acest sens am solicitat încă o dată executivului european să prezinte propuneri și alocări financiare concrete.
Același obiectiv îl are și europarlamentarul Siegfried Mureșan, din poziția de negociator-șef al Parlamentului comunitar pentru viitorul buget multianual, iar europarlamentarul Dan Barna crede că zonele de risc trebuie să facă obiectul unei finanțări speciale.
Dan Barna: Să alocăm fonduri pentru ca aceste regiuni să fie sprijinite și prin politica de coeziune, nu numai sau doar prin fondul de solidaritate, după ce dezastrele lovesc.
O altă voce românească din Parlamentul European este cea a vicepreședintelui legislativului, Nicolae Ștefănuță. Acesta spune că putem aloca oricâte fonduri pentru măsuri de salvare sau de reconstrucție, dar problema nu va fi rezolvată fără a aborda la nivel european cauza de bază: schimbările climatice și adaptarea.
Nicolae Ștefănuță: Niciun stat din Uniunea Europeană nu este suficient de bogat să facă față schimbărilor climatice singur. De aceea trebuie să punem împreună efortul ăsta de combatere și de adaptare la schimbări climatice.
Conform studiului realizat recent de ClimaMeter, finanțat de Uniunea Europeană și Centrul Francez de Cercetări Ştiințifice, în acest moment activitatea umană influențează schimbările climatice într-o măsură mai mare decât ciclurile naturale globale.
Între timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va merge în Polonia, în oraşul Wrocław, afectat de ploile şi inundaţiile aduse de ciclonul Boris.
Şefa executivului comunitar va evalua la faţa locului pagubele produse de vremea rea şi va avea discuţii cu lideri din mai multe ţări afectate de inundaţii. Este vorba de premierii polonez, ceh şi slovac şi de cancelarul austriac.