Etnicii români din Odesa doresc ca o stradă din centrul orașului să poarte numele lui Mihai Eminescu
Actuala stradă se află la câțiva kilometri de centru. "Minoritatea moldovenilor" din sudul Ucrainei este nemulțumită de schimbarea limbii moldovenești în română.
Articol de Alex Buzică, 01 Martie 2024, 18:25
Parlamentul de la Chișinău a votat anul trecut proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Iar acest lucru este valabil și pentru minoritățile de moldoveni care trăiesc în Ucraina.
Dar unii dintre aceștia, care locuiesc în orașele de graniță, sunt nemulțumiți că limba moldovenească a fost schimbata cu limba romană.
Despre acest subiect am stat de vorba la Kiev, cu jurnalistul și analistul politic ucrainean vorbitor de limbă romană, doctor în litere Ihor Lubyanov.
Ihor Lubyanov: Eu provin din sudul Basarabiei. Bunicii mei sunt de acolo. Cunosc foarte bine situația. Pentru ca în mai multe sate românești de acolo, locuitorii se considera moldoveni. De foarte multe ori Ucraina a fost învinuita ca ea nu introduce limba română, pentru ca este mostenitoarea politicii staliniste, ceea ce nu este adevărat. Ucraina a dorit sa introducă acolo limba română acum 11 ani și a stârnit foarte mare nemulțumire din partea etnicilor moldoveni din satele respective și lumea ieșea pe strada la protest pentru ca nu voiau ca limba lor sa fie numita română. Ucraina s-a aflat intr-o situație în care trebuia sa aleagă între proteste sau liniște interna și relații bune cu România. Limba moldovenească și limba romană înseamnă același lucru. Corect este limba română. Mai ales din punct de vedere lingvistic. Dar iată că nu toate lucrurile teoretice pe care le avem, pot să fie aplicate practic. Încă o dată Ucraina a reintrodus denumirea de limba romană în satele respective din sudul Ucrainei. Și sper cumva că în timpul războiului aceasta implementare va funcționa mult mai bine. Sper că locuitorii din zonă să accepte. Trebuie să vă reamintesc că acest lucru nu este problema politicii sau a naționalismului ucrainean, ci este problema românilor din Ucraina. A minorităților, să fiu mai explicit. Aceste minorități, atât moldovenești cât și romanești au conștiința lor, au tradițiile lor și mai ales liderii acestor comunități au un cuvânt de spus. Care câteodată deranjează sau nu, depinde de situație și de organizație.
Concret, în toate legile și în Constituția Republicii Moldova a apărut sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”.
Între timp la Odesa, reprezentanții etnicilor românilor se confruntă cu o alta problemă care pare că nu are rezolvare în ultimii ani.
După ce postul nostru de radio a prezentat în exclusivitate că în cele din urmă o strada va purta numele lui Mihai Eminescu, etnicii români sunt nemulțumiți de alegerea pe care municipalitatea a făcut-o referitor la locația străzii.
Anatol Popescu, reprezentantul Asociației „Basarabia” din Ucraina declară că municipalitate din Odesa nu ține cont de doleanțele românilor și spun că vor contesta decizia Comisiei Istorico-Toponimice în perioada imediat următoare.
Motivul? Etnicii români de aici, dorind că o strada centrală să fie numită după numele marelui nostru poet Mihai Eminescu, si nu una laturalnica ce se afla la km distanta de centrul orasului.