Estimările prevăd că vârful pandemiei în SUA va fi atins peste o săptămână
"Va fi momentul Pearl Harbor al nostru și momentul 11 septembrie al nostru, numai că nu va fi localizat, se va întâmpla în întreaga țară", a spus chirurgul Jerome Adams.
06 Aprilie 2020, 06:45
America se pregătește pentru ceea ce va fi cel mai greu. Estimările prevăd că vârful pandemiei în Statele Unite va fi atins peste o săptămână, iar următoarea săptămână e critică, spun autoritățile. În plus, se așteaptă o creștere fără precedent a cererilor pentru ajutorul de șomaj.
În mijlocul pandemiei de coronavirus, primul medic al Statelor Unite, chirurgul Jerome Adams, a averizat astăzi, într-un interviu pentru televiziunea Fox News, că săptămâna care urmează va fi cea mai grea și mai tristă pentru majoritatea vieților americane.
"Va fi momentul Pearl Harbor al nostru și momentul 11 septembrie al nostru, numai că nu va fi localizat, se va întâmpla în întreaga țară".
Adams a încercat să încurajeze totuși publicul: "Există o lumină la capătul tunelului dacă fiecare își îndeplinește rolul său. Din perspectivă mentală, este important ca oamenii să înțeleagă faptul că 80% dintre cei care contractează COVID-19 au simptome ușoare și 98, 99% se recuperează. Din punct de vedere fizic este important să știm că trebuie să păstrăm o distanță de doi metri față de alte persoane într-un magazin alimentar, de pildă. Ştim că virusul poate trăi pe suprafețe un anumit timp, este deci importantă spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței. Cele mai importante lucruri pe care le puteți face sunt igiena mâinilor și distanțarea socială".
Vor fi săptămâni foarte letale, a prevenit și președintele Trump în conferința de presă de aseară de la Casa Albă. "Între această săptămână şi următoarea vom trece probabil prin cea mai dură săptămână. Din nefericire, vor fi multe decese".
Proiecțiile Casei Albe arată că mai mult de 100.000 de persoane ar putea muri din cauza virusului. Doctorul Adams a arătat însă astăzi că guvernul are încă puterea de a schimba traiectoria epidemiei și că există speranțe ca cele mai sumbre proiecții să fie evitate dacă americanii respectă cu strictețe regulile distanțării sociale.
Primul expert în boli infecțioase al Statelor Unite, doctorul Anthony Fauci, a reafirmat aseară la Casa Albă că eforturile de distanțare socială sunt eficiente. "În orice loc, oricine trebuie să respecte distanțarea fizică. Dacă facem acest lucru, am încredere că ceea ce vom vedea va fi un declin al cazurilor de coronavirus. Dacă va fi total, ceea ne dorim cu toții, este imposibil să spun acum".
În cel îl privește, guvernatorul Andrew Cuomo a spus că statul New York, epicentrul crizei coronavirus din Statele Unite, va primi o donaţie de 1000 de ventilatoare din partea Chinei.
Între timp, în mijlocul colapsului economic cauzat de pandemia de coronavirus, potrivit unei informări a economistului Jesse Edgerton, J.P. Morgan estimează că încă şapte milioane de americani vor face săptămâna viitoare cereri pentru ajutor de șomaj și aceasta, după ce deja zece milioane de americani au aplicat pentru beneficii de șomaj în ultimele două săptămâni.