Eşec al alegerii unui nou preşedinte la Chişinău
Marian Lupu nu a întrunit numărul necesar de voturi în parlament.
Articol de Cătălin Gomboş, 07 Decembrie 2009, 14:24
La procedura de desemnare din parlament, au participat doar deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană.
În lipsa parlamentarilor de la Partidul Comuniştilor, numărul voturilor a fost insuficient pentru ca Marian Lupu să obţină mandatul de preşedinte. În aceste condiţii, potrivit legislaţiei din Republica Moldova, ar urma să fie organizate alegeri anticipate.
Alegerile nu pot avea loc până în iulie, anul viitor, iar de aici sunt mai multe variante, s-a vehiculat chiar şi o perioadă de patru ani până la organizarea anticipatelor, pentru că nu există prevederea Constituţiei care să spună când trebuie organizate.
O dată mai plauzibilă ar fi în 2011, când ar trebui să aibă loc şi alegerile locale şi atunci ar putea să fie avantajos să fie organizate alegerile parlamentare în acelaşi timp. Cert este că, până la organizarea alegerilor, Alianţa pentru Integrare Europeană este decisă să schimbe Constituţia ţării.
Nu se ştie cum va fi această modificare, dacă este vorba doar de simpla modificare a prevederii potrivit căreia preşedintele este ales cu 61 de voturi acum şi ar vrea să transforme în majoritatea simplă a parlamentarilor, adică 52 de voturi, sau de adoptarea unei noi Constituţii, dar alegerile parlamentare nu vor fi convocate înainte ca acest lucru să se întâmple.
Funcţionarea Republicii Moldova nu are de ce să fie afectată până când nu este dizolvat parlamentul. Atât timp cât parlamentul încă îşi îndeplineşte atribuţiile, guvernul este unul care are, de asemenea, atribuţii complete, deci se poate merge mai departe foarte bine.