Escroci pe siteurile matrimoniale
Mii de utilizatori ai siteurilor de anunţuri matrimoniale au fost păcălţi de persoane care pretindeau că sunt interesate de o relaţie, dar, după ce câştigau încrederea respectivilor, le cereau bani sau obiecte de valoare.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 29 Septembrie 2011, 11:45
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că peste două sute de mii de utilizatori ai siteurilor cu anunţuri matrimoniale au fost victimele unor înşelătorii.
Aceştia au fost păcălţi de persoane care pretindeau că sunt interesate de o relaţie, dar, după ce câştigau încrederea respectivilor, le cereau bani sau alte obiecte de valoare pentru rezolvarea unor aşa-zise situaţii de urgenţă.
Organizaţiile care luptă pentru combaterea fraudelor au avertizat în nenumărate rânduri de existenţa unor infractori care operează pe siteurile de matrimoniale.
Aceştia îşi crează identităţi false şi, în timp, ajung să dezvolte relaţie foarte strânsă cu victima, care, de cele mai multe ori, nu le poate refuza ajutorul solicitat.
Potrivit cercetătorilor, infractorii elaborează scenarii foarte complexe pentru a justifica faptul că nu se pot întâlni în persoană cu cei pe care îi abordează.
În foarte multe cazuri, ei s-au prezentat, fie ca ofiţeri în armată aflaţi în misiune, fie ca asistente medicale care lucrează în străinătate.
Studiile arată că peste două sute de mii de persoane au fost victimele acestor escrocherii, pagubele variind, de la caz la caz, între 50 şi 240 mii lire sterline.
Cercetătorii consideră însă că numărul real al cazurilor ar fi mult mai mare, dar multe persoane nu depune plângere fie din ruşine, fie pentru că nu acceptă că au fost înşelaţi.
Persoanele întâlnite pe internet trebuie tratate cu maximă precauţie
Psihologul Monica Whitty, care a contribuit la acest studiu, spune că a întâlnit chiar persoane care au continuat să aibă o relaţie on-line cu infractorii, deoarce se simţeau foarte bine în compania lor.
În alte cazuri - a adăugat ea - au existat bărbaţi care continuau să vorbească despre persoana cu care obişnuiau să converseze pe Internet, ca şi cum ar fi fost o femeie, deşi se dovedise că infractorii erau, de fapt, bărbaţi care îşi însuşiseră acest rol.
Agenţia britanică pentru Combatere Crimei Organizate a publicat chiar şi un ghid pentru identificarea escrocilor on-line.
Autorii îi sfătuiesc pe cei care intenţionează să-şi găsească un partener pe Internet să fie precauţi dacă întâlnesc persoane care caută scuze pentru a nu purta discuţii telefonice, sau pentru a nu veni la întâlniri direct, dar preferă, în schimb, comversaţiile îndelungate pe platforme de chat.
Un semnal de alarmă ar trebui să apară şi în cazul în care interlocutorul are o poză foarte atractivă, realizată în mod artistic, lucru ce ar putea indica faptul că a copiat-o de pe Internet.
Iar dacă foloseşte apelative de genul "iepuraş drăgălaş" încă de la primele conversaţii, şansele ca persoana respectivă să fie un infractor care încearcă să stabilească o relaţie intimă de la început, sunt foarte mari.
Nu în ultimul rând ar trebui să dea de gândit dacă persoana cu care se corespondează devine brusc predispusă la accidente, care presupun acordarea unor ajutoare financiare.