Energie electrică "cu porţia" pentru companiile din Japonia
Pentru a evita solicitarea intensă a reţelelor de energie electrică, autorităţile nipone le-au impus companiilor şi administraţiilor japoneze să-şi reducă cu 15% consumul pe timpul verii.
Articol de Iuliana Enache, 06 Iulie 2011, 13:55
După ce un tsunami devastator a determinat importante scurgeri radioactive la centrala Fukushima Daiichi, autorităţile locale din diferite regiuni ale Japoniei unde se află reactoare nucleare sunt îngrijorate în legătură cu siguranţa instalaţiilor.
Japonia va efectua "teste de rezistenţă" la toate centralele sale nucleare pentru a verfica siguranţa lor după accidentul de la Fukushima, a anunţat miercuri ministrul economiei, Banri Kaieda.
Niciunul dintre reactoarele oprite pentru mentenanţă de la accidentul din 11 martie nu a putut fi repornit din cauza anxietăţii, ceea ce a redus drastic producţia de electricitate a companiilor nipone.
Înainte de catastrofa din Tohoku (nord-est), exploatarea energiei nucleare reprezenta aproximativ 30 la sută din producţia curentă a Japoniei, o proporţie net mai redusă în prezent, când sunt exploatate doar 19 dintre cele 54 de reactoare.
Autorităţile le-au impus companiilor şi administraţiilor să diminueze cu 15 la sută consumul de electricitate în zona capitalei Tokyo şi Tohoku, pentru a evita ca tensiunile asupra reţelei să provoace întreruperea curentului electric sau o chiar o pană generală.
Acest ordin este valabil pe timpul întregii veri, o perioadă ce cunoaşte adeseori vârfuri de consum din cauza folosirii aerelor condiţionate.
Banri Kaieda a avertizat încă din iunie că un deficit de aprovizionare prelungit riscă să împiedice eforturile de reconstrucţie din nord-estul ţării devastat de un cutremur cu magnitudinea 9 şi de un tsunami care a provocat moartea a peste 23.000 de persoane.
Dezastrul de la Fukushima
Accidentul de la Fukushima Daiichi, situat la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost provocat de valul seismic care a întrerupt alimentarea cu energie electrică a circuitelor de răcire ale reactoarelor şi a inundat generatoarele de rezervă.
A urmat o încălzire excesivă a combustibilului, apoi au fost mai multe explozii şi emisii radioactive care au poluat atmosfera, apa mării şi solul din regiunea Fukushima, în urma celui mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl din Ucraina, din 1986.
Compania care exploatează Fukushima Daiichi, luptă în continuare pentru răcirea reactoarelor avariate, pe care speră să le aducă la mai puţin de 100 de grade Celsius până în ianuarie 2012.