Emmanuel Macron vine, joi, la Bucureşti
Emmanuel Macron vine, joi, la Bucureşti, unde va discuta cu preşedintele Klaus Johannis şi cu premierul Mihai Tudose.
Articol de Florin Lepădatu, 24 August 2017, 07:24
O reformă profundă a statutului şi drepturilor muncitorilor detaşaţi în Uniunea Europeană - o promisiune electorală a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron - este scopul declarat al turneului, pe care liderul de la Paris îl face în Europa Centrală şi de Est.
Amintim că el i-a cerut, recent, Comisiei Europene să ia măsuri suplimentare pentru a reduce afluxul de lucrători est-europeni, care le fac o concurenţă neloială celor francezi.
Macron vine, joi, la Bucureşti, unde va discuta cu preşedintele Klaus Johannis şi cu premierul Mihai Tudose.
Preşedintele Franţei a încheiat, miercuri, la Salzburg, un acord cu premierii austriac, ceh şi slovac, privind reforma sistemului european al munictorilor detaşaţi, iar vineri va aborda acelaşi subiect la Sofia, cu liderii bulgari.
Cu mai multe informaţii corespondentul RRA, Anton Cazacu: "În cadrul întâlnirilor de la Strasbourg preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a confirmat priorităţile pentru viitorul UE în ansamblu şi al zonei euro în mod deosebit.
Printre priorităţi el a citat crearea unui buget şi al unui parlament pentru zona euro, precum şi o armonizare fiscală.
În ce priveşte directiva europeană pentru angajaţii detaşaţi, Emmanuel Macron a spus că felul în care ea funcţionează la ora actuală reprezintă o trădare a spiritului european şi de aceea vrea să o reformeze.
Emmanuel Macron: "Proiectul nostru de reformare a directivei vizează limitarea la un an a duratei pe care pot fi folosiţi angajaţii detaşaţi, întărirea posibilităţilor de control, aplicarea unui principiu simplu şi anume, pentru o muncă egală, salariu egal, ceea ce va evita distorsiunile, permiţând o reformare profundă a sistemului actual."
Preşedintele francez este susţinut de Germania în ce priveşte reformarea directivei pentru angajaţii detaşaţi, cele mai mari divergenţe pe această temă avându-le, până în momentul de faţă, cu Polonia şi Ungaria."
Pe agenda discuţiilor preşedintelui Franţei cu oficialii români se mai află intrarea României în spaţiul Schengen, precum şi intensificarea relaţiilor dintre cele două ţări.