Emmanuel Macron, discuţie telefonică cu Vladimir Putin
Președintele Emmanuel Macron a afirmat în nenumărate rânduri că "europenii sunt capabili să obțină rezultate la capătul unui dialog deschis, dar exigent, cu rușii".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Ianuarie 2022, 07:02
Președintele Emmanuel Macron se pregătește să discute vineri dimineață cu liderul rus, Vladimir Putin, după ce Parisul a găzduit joi discuții maraton între trimişi speciali ruși și ucrainieni, moderate de consilierii pe politică externă ai președintelui Macron și ai cancelarului german Scholz.
Întâlnirea era văzută ca o rază de speranță pentru o soluție diplomatică la criza severă din estul Europei.
Președintele Emmanuel Macron a afirmat în nenumărate rânduri că europenii sunt capabili să obțină rezultate la capătul unui dialog deschis, dar exigent, cu rușii.
Obiectivul tuturor demersurilor făcute până acum de Franța și de președintele său, care încearcă să se impună cu fiecare mișcare ca un lider de facto al Uniunii Europene, dorind să umple golul lăsat de retragerea Angelei Merkel, este o reducere a tensiunilor la granița estică a Ucrainei și evitarea unei confruntări militare.
Rușii au revenit ieri la masa discuțiilor cu europenii după peste doi ani de pauză și au fost de acord să se întâlnească din nou la Berlin, la începutul lunii viitoare. Franța a salutat relansarea negocierilor în așa-numitul format Normandia ca pe un bun semnal de reangajare din partea Moscovei, potrivit unui comunicat al președinției franceze.
Cu toate intențiile sale pașnice, Emmanuel Macron nu s-a ferit să arate și să condamne comportamentul agresiv al Rusiei din ultima perioadă.
Emmanuel Macron: Ne confruntăm astăzi cu o înmulțire actelor de destabilizare împotriva unor state suverane care au făcut parte din Uniunea Sovietică, în paralel cu o abordare hibridă din partea Rusiei. Moldova, Ucraina, Belarus, regiunea Caucazului sunt vizate de atacuri informatice, valuri de migranți, manevre militare. Situația este departe de a fi stabilă și ea impune necesitatea unui dialog clarificator cu Rusia care să elimine toate ambiguitățile. Să fie foarte clar: constatăm că astăzi Rusia este pe cale să devină o putere de dezechilibru în Caucaz, în Europa și în alte regiuni.
Reporter: Emmanuel Macron îi va supune toate aceste chestiuni atenției lui Vladimir Putin, vineri dimineață, în timpul convorbirii telefonice, așa cum anunța acum câteva seri la Berlin, cu ocazia unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz. Liderul francez așteaptă de la omologul său rus clarificări în legătură cu numeroase aspecte, dar și o minimă viziune asupra evoluției situației de la granița ucraineană.
Potrivit unor analiști politici francezi, președintele Macron a încercat de când a ajuns la putere să reseteze relația dintre Franța și Rusia, pe care a încercat să o abordeze cu deschidere și, în același timp, cu fermitate. Este greu sau poate prea devreme de interpretat de ce, după ce discută de la începutul anului doar cu americanii, fiind bănuit de europeni că strategia sa de a-i ignora avea drept scop să le limiteze influența în politica internațională, Putin a ales acum să vorbească cu Macron.
Președinția Consiliului Uniunii Europene, deținută în prezent de Franța, a lucrat în strânsă coordonare cu Washingtonul şi cu partenerii din NATO pentru pregătirea unui răspuns comun în cazul unei agresiuni ruse în Ucraina.
Angajarea Franței de a trimite trupe în țările care ar avea de suferit într-o situație de conflict, inclusiv în România, unde ministrul francez al apărării, Florence Parly, și-a încheiat astăzi o vizită de două zile, iar ministrul de externe, Jean-Yves Le Drian, va sosi săptămâna viitoare arată determinarea și implicarea deplină a Parisului, al cărui unic scop declarat este deocamdată ca diplomația europeană să contribuie la reducerea tensiunilor de pe flancul estic al uniunii.
(RS)