Emmanuel Macron - Apel pentru salvarea pădurii amazoniene
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Septembrie 2019, 10:02
Înaintea Summit-ului Naţiunilor Unite dedicat climei, preşedintele Emmanuel Macron a co-prezidat, alături de omologii chilian şi columbian, o reuniune privind mobilizarea pentru salvarea pădurii amazoniene, plămânul planetei, afalată în perciol din cauza defrişările sălbatice, care durează de zeci de ani, şi a incendiilor.
În calitate de ţară amazoniană – prin Guyana, teritoriul francez din America de Sud, pe care se află o parte din pădurea tropicală - Franţa dorește să participe în mod concret la păstrarea acestor păduri, esențiale pentru limitarea încălzirii globale, datorită capacității lor de a absorbi și a de a stoca dioxid de carbon. Chiar în deschiderea reuniunii, Preşedintele Macron l-a ironizat pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, care a boicotat dezbaterea, chiar dacă ţara sa deţine cea mai mare parte din pădurea amazoniană, citez, „Vom vorbi despre elefant, dar tocmai elefantul nu este aici”. Cei trei lideri au făcut apel internaţional de strângere 500 de milioane de dolari, pentru declanşarea unui amplu proces de împădurire a locurilor rămase goale, după defrişări şi incendii.
Mai târziu, de la tribuna Summit-ului ONU „Acţiunea pentru climă”, preşedintele Franţei şi-a expus cu pasiune politica sa în domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice, pe care a făcut-o prioritatea zero a celei de-a două jumătăţi a mandatului său. El a avertizat că Franţa nu va semna acorduri comerciale încheiate de Uniunea Europeană cu ţări care nu se aliniază efortului internaţional de luptă împotriva încălzirii globale, făcând aluzie la acordul de liber schimb MERCOSUR, dintre Uniune şi 6 ţări din America Latină, între care şi Brazilia, aflat în curs de ratificare de către ţările membre.
INSERT: „Nu mai putem avea o agendă comercială, care să contrazică agenda climatică. Trebuie să fim coerenţi. Nu mai sunt favorabil unor noi acorduri comerciale cu ţări care sunt în contradicţie cu prevederile Acordului de la Paris.”
Preşedintele Emmanuel Macron a subliniat că acţiunea pentru climă este urgentă şi că fiecare cetăţean trebuie să se implice:
O hotărâre guvernamentală singură nu poate schimba lucrurile. Sunt decizii profunde pe care trebuie să le luăm la nivel de state şi guverne, în Europa şi la nivel internaţional. Dar, în acelaşi timp, sunt necesare schimbări profunde până la nivel de întreprinderi şi de cetăţeni. Fiecare are rolul lui: în calitate de consumator, făcând alegeri responsabile, sau ca investitor, care să fie atent să nu-şi plaseze banii în activităţi nocive mediului. Este momentul unei agende de acţiuni concrete, pe care să ne-o asumăm.
Într-un interviu acordat în avion, în drum spre New York, preşedintele Franţei a acuzat Polonia ca fiind cea mai virulentă în cadrul Uniunii Europene, când vine vorba de asumarea de măsuri de luptă împotriva schimbărilor climatice. El a amintit că poziţia poloneză este susţinută adesea de reprezentanţii Cehiei, Ungariei şi Estoniei. Iar tinerilor, care au manifestat săptămâna trecută la Paris şi în alte capitale occidentale, cerând mai multe măsuri concrete împotriva încălzirii climei, preşedintele Macron le-a recomandat să protesteze şi la Varşovia.