Egiptul "trebuie să revină la procesul democratic"
Comunitatea internaţională a reacţionat cu îngrijorare, la situaţia creată în Egipt, după înlăturarea de la putere, de către Armată, a preşedintelui Mohamed Morsi.
04 Iulie 2013, 07:30
Comunitatea internaţională a reacţionat cu îngrijorare, la situaţia creată în Egipt, după înlăturarea de la putere, de către Armată, a preşedintelui Mohamed Morsi.
Potrivit France-Presse, Statele Unite au cerut numirea rapidă a unui guvern civil, în timp ce UE a pledat pentru întoarcerea la un proces democratic de organizare a alegerilor prezidenţiale.
Marea Britanie a făcut apel la calm şi a avitat să vorbească despre o lovitură de stat în Egipt, deşi s-a pronunţat împotriva intervenţiei armate, pentru schimbarea regimului.
Organizaţia Amnesty Internaţional le-a cerut militarilor să facă tot posibilul, pentru a apăra drepturile omului şi securitatea fiecărui egiptean, indiferent de viziunile politice.
Mohamed Morsi face apel la rezistenţă paşnică
În Egipt, Armata l-a înlăturat de la putere pe şeful statului, Mohamed Morsi, confruntat, de peste o săptămână, cu o largă mişcare de contestare populară.
Şeful Curţii Constituţionale, Adli Mansour, va prelua, tranzitoriu, Preşedinţia ţării, până la organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare.
Totodată, va fi format un comitet de reconciliere naţională şi o comisie de revizuire a Constituţiei, din care vor face parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt.
Potrivit France-Presse, într-o primă reacţie, fostul preşedinte, Mohamed Morsi, a denunţat o lovitură de stat militară şi a făcut apel la o rezistenţă paşnică, din partea tuturor egiptenilor.
Printre factorii care au dus la îndepărtarea lui Mohamed Morsi de la putere, s-au numărat atitudinea sa autoritară şi degradarea stării economiei, ambele, denunţate de opoziţie.
Sârmă ghimpată, focuri de armă şi bariere
Armata egipteană a ridicat, miercuri, sârbă ghimpată şi bariere în jurul unei clădiri, în care se afla perşedintele Mohamed Morsi, şi a desfăşurat - potrivit martorilor - vehicule blindate şi trupe, pentru a preîntâmpina un miting al susţinătorilor acestuia.
În zona unde se află moscheea Rabaa Adwaya, zeci de mii de susţinători ai preşedintelui egiptean şi ai Frăţiei Musulmane au luat parte la un miting, pentru a-şi arăta, la rândul lor, susţinerea faţă de preşedintele ales în mod democratic - cum spun ei - precum şi de ceea ce ei numesc, legitimitate constituţională.
Militarii egipteni au emis, miercuri, o declaraţie oficială, care să susţină, că în zona în care se află preşedintele Morsi a fost instalată o barieră de securitate şi neagă informaţiile, conform cărora, trupele îl atacă şi îi atacă pe susţinătorii liderului islamist, precizând că "armata egiptenă aparţine tuturor egiptenilor", potrivit lui Dragoş Ciocîrlan, corespondentul Radio România Actualităţi, în regiune.
Miercuri s-au auzit focuri de armă, trase în aer, în Piaţa Tahrir, din Cairo, cu puţin timp înaintea expirării ultimatumului, dat preşedintelui Mohamed Morsi, de către Armată.
Cotidianul "Al-Ahram', considerat cel mai influent din Egipt, anticipa, miercuri dimineaţă, că Mohamed Morsi îşi va pierde calitatea de preşedinte, în cursul zilei.
Mulţimea a scandat fără întrerupere, cerând plecarea lui Morsi
Se pare că multe decenii de activităţi în ilegalitate sau la marginea legii nu i-au pregătit pe islamiştii radicali din organizaţia "Fraţii Musulmani" să preia puterea şi să fie responsabili de soarta Egiptului.
Sunt milioane şi milioane de egipteni, pe străzile din Cairo, într-o atmosferă patriotică, scandându-se şi lozinci care ar putea fi definite naţionaliste, neonaseriste şi, în niciun caz, islamice.
Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a discutat telefonic cu şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, însă purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a oferit detalii.
Armata a emis un ordin, interzicând ieşirea din ţară a liderilor organizaţiei "Fraţii Musulmani". Înainte, a fost semnalat un ordin similar, pentru preşedintele Mohamed Morsi.
El se afla, miercuri după-amiază, la o reşedinţă, dintr-o suburbie a capitalei Cairo.
Forţe ale Armatei egiptene au fost amplasate în estul oraşului.
Essam El-Haddad, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui egiptean, susţine că ar fi o lovitură de stat militară, în curs de desfăşurare, după expirarea termenului dat de armată lui Mohamed Morsi, pentru a răspunde cerinţelor manifestanţilor din stradă.
El a avertizat asupra unei vărsări de sânge, considerabilă. Sute de soldaţi cu vehicule blindate au patrulat spre Palatul Prezidenţial.
Opoziţia a chemat oamenii în stradă
Revoluţia din 2011 a condus la plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în urma unor enorme demonstraţii.
Doi ani şi jumătate mai târziu, străzile s-au umplut din nou, de protestatari care au cerut demisia lui Morsi, succesorul lui Mubarak.
Forţe speciale ale Armatei au fost trimise pentru a securiza clădirea televiziunii de stat, înainte de difuzarea unui mesaj special, după ce conducerea armatei a discutat după-amiază cu unii lideri ai opoziţiei şi lideri religioşi.
Opoziţia a chemat populaţia să iasă în stradă, cerând arestarea preşedintelui Morsi.
Două scenarii au fost avute în vedere: demisia lui Morsi şi, respectiv, respingerea de către acesta a planului propus de militari.
Presa de la Cairo a relatat că se are în vedere suspendarea sau abrogarea controversatei Constituţii, introdusă de Morsi, şi alcătuirea unui grup de experţi care să redacteze o nouă Constituţie, ce va fi supusă unui referendum.