Egiptul, marcat de violenţe
Peste 50 de militanţi au fost ucişi în ultimele 24 de ore, iar armata l-a arestat în cursul nopţii pe liderul suprem al Fraţilor Musulmani, gruparea lui Morsi.
Articol de Ciprian Sasu, 20 August 2013, 08:09
Violenţele continuă să marcheze Egiptul, însă autorităţile fac eforturi majore pentru reprimarea partizanilor preşedintelui destituit, Mohammed Morsi.
Armata l-a arestat în cursul nopţii pe liderul suprem al Fraţilor Musulmani, gruparea lui Morsi, care a câştigat în 2012 primele alegeri legislative libere, la un an după căderea lui Hosni Mubarak.
Peste 50 de militanţi au fost ucişi în ultimele 24 de ore.
În timp ce comunitatea internaţională cere prudenţă, se declară profund îngrijorată şi vorbeşte despre un carnagiu în Egipt.
Între timp, noi evoluţii au avut loc şi în Justiţia egipteană, cea mai notabilă fiind cea care ar putea duce la eliberarea fostului preşedinte Hosni Mubarak.
Mohamed Badie era şeful influentei confrăţii Fraţii Musulmani, a preşedintelui destituit, Mohammed Morsi.
Televiziunile egiptene, care susţin major lovitura de stat a militarilor, au difuzat toată noaptea imagini cu Badie, în vârstă de 70 de ani, ridicat de poliţie şi dus într-un birou, după cum notează France Presse.
Sute de morţi de la începutul violenţelor
Justiţia ceruse arestarea sa pentru incitare la violenţă. De aproape o săptămână, noua putere de la Cairo instalată de armată a ordonat dispersarea sistematică, uneori chiar în sânge, a oricăror manifestaţii pro-Morsi.
Ciocnirile protestatarilor cu forţele de ordine au făcut, până acum, aproape 900 de morţi.
În plan juridic, procurorii au lansat noi acuzaţii împotriva fostului preşedinte Mohammed Morsi, în principal pentru incitare la violenţă.
Morsi este în continuare arestat într-un loc necunoscut, după ce a fost înlăturat de la putere la 3 iulie, pe fondul nemulţumirii populare.
Şi mai notabilă este însă decizia justiţiei de a pune capăt acuzaţiilor de corupţie împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak, aflat în arest de la înlăturarea sa de la putere în 2011.
Era principalul obstacol împotriva eliberării sale pe cauţiune, potrivit avocatului său. Comunitatea internaţională cere în continuare responsabilitate pentru Egipt.
Secretarul general al ONU a solicitat ieri autorităţilor de la Cairo să-l elibereze pe Morsi sau să-i asigure măcar un proces transparent.
Şi Statele Unite au cerut Egiptului să nu interzică gruparea Frăţia Musulmană.
În Europa, miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au marţi, la Bruxelles, o reuniune excepţională pentru a examina situaţia din Egipt şi pentru a se pune de acord asupra unei poziţii comune în acest dosar.