Egipt, "Ziua ultimatumului"
Opozanţii lui Hosni Mubarak, strânşi şi acum cu sutele de mii în piaţa din centrul capitalei Cairo, i-au dat termen până vineri preşedintelui să renunţe la putere.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Februarie 2011, 19:07
În Egipt, vineri este aşa-numita zi a ultimatumului. Opozanţii lui Hosni Mubarak, strânşi şi acum cu sutele de mii în piaţa din centrul capitalei Cairo, i-au dat termen până vineri preşedintelui să renunţe la putere.
Spre deosebire de joi, când luptele de stradă şi hărţuirea jurnaliştilor străini au atins cote alarmante, ziua de astăzi s-a arătat mult mai liniştită, cel puţin până acum.
Este, poate, urmare a reacţiilor vehemente din partea comunităţii Internaţionale, care a ridicat tonul la regimul de la Cairo.
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a făcut apel la autorităţile egiptene să desfăşoare anchete transparente şi imparţiale privind recentele violenţe din ţară, iar organizaţiile jurnaliştilor şi cele pentru drepturile omului au protestat şi ele din cauza agresiunilor la care au fost supuşi ziariştii.
Guvernul german a anunţat că a îngheţat exporturile de arme către Egipt, după inacceptabilele atacuri violente din ultimele zile împotriva unor cetăţeni germani şi jurnalişti străini.
În schimb, Statele Unite au dat asigurări că nu intenţionează să oprească livrările de arme către Egipt în lunile următoare, în pofida tulburărilor care agită ţara de peste o săptămână.
"Ziua plecării"
Au apărut şi reacţii de susţinere mai ferme pentru unii dintre opozanţii lui Hosni Mubarak aşa cum e, de exemplu, Frăţia Musulmană.
Liderul spiritual suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut poporului egiptean să continue revolta până la instaurarea unui stat islamic în Egipt şi l-a catalogat pe preşedintele egiptean drept "lacheu sionist".
O masă de oameni în rugăciune. Aşa a început "Ziua plecării", cum au numit-o cu speranţă demonstranţii care cer, de 11 zile, demisia preşedintelui Hosni Mubarak.
Oamenii strigă: "Mubarak, azi e ultima zi!", "Mubarak pleacă, noi rămânem!", iar pentru că soldaţii, în număr mai mare decât zilele trecute, se arată deopotrivă prietenoşi şi decişi să nu mai lase să curgă sânge, protestatarii strigă: "Armata şi egiptenii sunt uniţi!".
"Dacă ieri şi alaltăieri, Piaţa Libertăţii a fost scena unui adevărat război civil, acum oamenii au mai multă speranţă", spune o tânără.
"Trebuia să vin. Sper că fiica mea va avea parte de vremuri mai paşnice, cu libertate, democraţie, când egiptenii se vor ajuta unii pe ceilalţi şi nu se vor mai lupta ca zilele trecute" spune o femeie care ia parte la demonstraţii..
Demonstranţii au pancarte cu chipul preşedintelui mânjit sau cu semnul interzis, desenat pe deasupra. Un bărbat îmi spune că nu vrea să mai audă în viitor de vreun militar la putere ca Mubarak. Soluţia pentru Egipt este nu o guvernare militară, ci democraţia - explică ferm bărbatul.
"Aici avem nevoie de libertate. Egiptenii au dreptul să fie liberi în ţara lor. E dreptul meu, e dreptul dumneavoastră să ne simţim în siguranţă într-un mediu democratic", spune bărbatul.
Aşadar, speranţa a revenit în Piaţa Tahrir, iar din ce spun protestatarii cu care am vorbit, până acum au fost doar incidente minore cu simpatizanţi ai preşedintelui Hosni Mubarak.