Egalitatea dintre bărbaţi şi femei "există doar pe hârtie"
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, afirmă că egalitatea dintre bărbaţi şi femei este "o valoare fundamentală" a Uniunii Europene, de multe ori ignorată.
08 Martie 2013, 15:32
Egalitatea dintre bărbaţi şi femei, deşi este "o valoare fundamentală" a Uniunii Europene, "există doar pe hârtie", spune preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un mesaj de Ziua Internaţională a Femeii.
Studii realizate în ţări europene arată că, în privinţa salariilor, de exemplu, femeile continuă să fie cu un pas în urma bărbaţilor.
Potrivit unui eurobarometru, 78% dintre europeni consideră că prezenţa unui număr mai mare de femei în funcţii de conducere, în ţările în curs de dezvoltare, ar genera o îmbunătăţire a situaţiei.
În cadrul unei dezbateri organizate vineri privind egalitatea de gen în Uniune, s-au discutat mai multe probleme cu care se confruntă femeile, în ceea ce priveşte discriminarea de gen.
În parlamentul din România, reprezentativitatea femeilor este de 10%, în timp ce populaţia feminină a ţării reprezintă 52%.
De asemenea, a fost subliniat şi faptul că o femeie care ocupă acelaşi post într-o companie, are câştigul salarial cu 10% mai mic ca al unui bărbat care ocupă aceeaşi funcţie.
Nici la nivelul UE lucrurile nu stau mai bine
O femeie trebuie să muncească cu două luni în plus pentru a ajunge la acelaşi câştig salarial anual cu al unui bărbat.
Tot la nivelul UE, şapte femei mor în fiecare zi, din cauza violenţei sexuale sau familiale.
Experţii sunt de părere că este nevoie de o mobilizare a tuturor factorilor de decizie, dar şi a societăţii civile pentru a creşte numărul femeilor implicate în viaţa socială şi publică.
Totodată, este nevoie şi de programe de informare şi consiliere care să schimbe mentalitatea femeilor. Acestea trebuie să depăşească bariera familială şi socială.
Şeful reprezentanţei Comisiei Europene din România, Nicolae Idu, a subliniat, în cadrul dezbaterii, că la nivelul UE, se iau măsuri pentru a îmbunătăţi participarea femeilor în consiliile de administraţie ale firmelor.
În acest sens, a fost adoptată o măsură care prevede ca 40% dintre membrii din consiliul de administraţie să fie femei, deoarece în prezent 98% dintre ei sunt bărbaţi.
De asemenea, tot vineri a fost lansată şi reţeaua Europe Direct.
Aceasta reprezintă unul dintre principalele instrumente de comunicare ale Comisiei Europene şi are ca obiectiv transmiterea de informaţii generale şi specializate pe tematică europeană, adaptate necesităţilor locale tuturor cetăţenilor din statele membre.
Acesta va furniza consiliere şi asistenţă unor categorii variate de grupuri ţintă, de la studenţi, tineri, copii, oameni în vârstă, în toate domeniile în care Uniunea Europeană îşi desfăşoară activităţile.
Femeile, mai prost plătite decât bărbaţii
În Franţa, ministrul pentru drepturile femeilor avertizează că executivul ar putea institui sancţiuni, dacă firmele nu vor lua măsuri pentru reducerea diferenţelor de salariu, dintre femei şi bărbaţi.
În Franţa, femeile continuă să fie, în medie, mai prost plătite decât bărbaţii, oricare ar fi domeniul de activitate. Deşi rămân mari, diferenţele salariale s-au diminuat, totuşi, în ultimii ani.
În sectorul privat, câştigul mediu net anual, de 15.600 de euro, al unei salariate, este cu 28% mai mic decât cel al unui coleg.
În sectorul public, lucrurile stau ceva mai bine. Diferenţa este de aproxmativ 18%. În urma unui proces intentat angajatorului, Sylvie a reuşit să obţină o mărire salarială.
"8 martie ar trebui să devină 8 ianuarie, 8 februarie, 8 martie, 8 aprilie - să vorbim despre acest subiect, în fiecare lună, explicându-le patronilor noştri că femeile fac o muncă identică cu cea a bărbaţilor", spune Sylvie.
Având o meserie cât se poate de masculină, aceea de mecanic, Elisabeth câştigă cu 400-500 de euro mai puţin decât colegii ei, bărbaţi.
"Are repercusiuni asupra vieţii mele, a studiilor copiilor mei. Îi aud, adesea, pe colegi, spunând: mi-am luat o maşină, mi-am cumpărat o casă. Eu nu-mi permit. Muncesc la fel ca ei, aşa că nu ar fi niciun motiv să nu am acelaşi salariu", spune Elisabeth.
Şi în privinţa francezilor cu studii superioare, situaţia este similară. Cu 4.700 de euro brut pe lună, bărbaţii sunt sistematic mai bine plătiţi decât femeile - 3.900 de euro lunar, chiar dacă nivelul pregătirii lor este identic. : Sunt formulate tot felul de scuze legate de parcursul universitar, de stagiile făcute, aşa că salariul nu e egal.