Eforturile de evacuare a românilor din Libia continuă
O aeronavă militară românească a aterizat pe aeroportul din Tripoli, iar un alt avion a ajuns la ora 17 pe aeroportul din capitala Maltei, unde va rămâne pe durată nedeterminată.
Articol de Paul Poteraşi, 25 Februarie 2011, 15:48
O aeronavă militară românească a aterizat pe aeroportul din Tripoli, iar un alt avion a ajuns la ora 17:00 pe aeroportul din capitala Maltei, unde va rămâne pe durată nedeterminată.
Pe aeroportul din Tripoli s-a adunat un grup de cetăţeni români care urmează să fie evacuat.
Ca urmare a activării la nivelul Uniunii Europene a mecanismului de monitorizare şi informare pentru protecţia civilă, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a aprobat ca la bordul aeronavelor militare române să aibă acces, alături de cetăţenii români, şi cetăţeni ai altor state.
În primul transport, aviatorii militari români au evacuat 56 de persoane, între care şapte copii.
Zece dintre pasagerii acestui zbor au fost cetăţeni bulgari şi unul libian, cu rezidenţa în România.
Pe aeroportul din capiatala Libiei se află funcţionari consulari ai Ambasadei României care sunt pregătiţi să acorde asistenţă de specialitate tuturor cetăţenilor români care doresc îmbarcarea la bordul aeronavei MApN.
O altă aeronava militară a decolat vineri după-amiază din Bucureşti către Malta.
Până în prezent au fost evacuaţi din Libia 211 cetăţeni români.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de externe Doris Mircea, în Libia se află aproximativ 500 de cetăţeni români, dintre care 47 sunt familii mixte, iar restul, angajaţi ai unor companii.
"La nivelul ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii, 220 fiind solicitări de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei", a precizat Doris Mircea, director general de comunicare în ministerul de externe.
Ministerul afacerilor externe încurajează toţi cetăţenii români care se mai află în Libia să se repatrieze în regim de urgenţă, atâta vreme cât este posibilă efectuarea unei asemenea operaţiuni în condiţii de siguranţă şi depune eforturi constante pentru a-i sprijini în acest sens.
În vederea creşterii eficienţei demersurilor întreprinse, sunt luate în calcul, fără excepţie, toate soluţiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulară europeană.