Eficienţă şi securitate, în centrul strategiei energetice UE
La prezentarea strategiei UE, comisarul pentru energie Günther Oettinger a spus că nu există încă o piaţă unică europeană a energiei şi că intenţionează să creeze una în următorii cinci ani.
11 Noiembrie 2010, 07:39
Comisia Europană a anunţat prin comunicarea "Energia 2020", noua strategie energetică.
Au fost stabilite cinci priorităţi: creşterea eficienţei energetice, construirea unei pieţe integrate - "Energii în Europa", atingerea unui înalt nivel de siguranţă şi securitate energetică, extinderea leadership-ului comunitar în domeniul tehnologiei şi al inovării energiei şi întărirea dimensiunii externe a pieţei UE.
La prezentarea strategiei, comisarul pentru energie Günther Oettinger a spus că, deşi există o piaţă unică europeană în numeroase domenii, nu există încă una a energiei şi intenţia sa este crearea ei în următorii cinci ani.
El a mai spus că Europa nu este pregătită să facă faţă provocărilor aduse de schimbările climatice şi provocărilor viitorului în materie de energie în general.
Comisarul Oettinger a propus interconectarea reţelelor de gaz şi electricitate a celor 27 de state membre şi o infrastructură adecvată, pentru ca Uniunea să-şi poată îndeplini obiectivele.
El a comparat dezvoltarea infrastructurii cu cea din alte domenii, precum internetul, de exemplu, şi a spus că infrastructura energetică se află la nivelul secoului XIX.
Piaţă unică europeană a energiei
Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va face primul pas şi va discuta propunerile referitoare la infrastructura energetică, iar comisarul Oettinger speră că va primi şi avizul şefilor de stat şi de guvern la un summit special, la 4 februarie anul viitor.
Comisarul pentru energie consideră că este importantă construirea unei reţele energetice europene, aşa încât gazul să circule dinspre Est spre Vest, dar şi în sens invers.
Existenţa unei reţele energetice comune europene este considerată importantă şi din alt punct de vedere: crearea unei pieţe unice a energiei ar plasa Europa pe primul loc în lume, înaintea Chinei şi a Statelor Unite şi asta ar presupune şi o negiciere mai mare cu partenerii.
Strategia energetică a următorilor zece ani pune accent şi pe o politică externă comună în domeniul energetic, fiind subliniate relaţiile cu Rusia, Elveţia, Norvegia, ţările din Maghreb şi Turcia, pentru a avea o viziune continentală a politicii energetice.
Eficienţa energetică este considerată, de asemenea, una dintre marile priorităţi, corelată cu obiectivele asumate de europeni în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Eficienţa energetică va căpăta caracter obligatoriu pentru statele membre şi va fi un criteriu în licitaţiile publice în fiecare ţară. Sunt vizate, mai ales, transporturile şi construcţiile.