Efectele unei posibile retrageri a Marii Britanii din Uniunea Europeană
Retragerea Marii Britanii din UE ar avea consecinţe asupra întregii lumi. Brexitul ar submina relaţiile Londrei cu SUA, avertizează Consiliul Atlantic din Washington
10 Mai 2016, 02:49
Consiliul Atlantic din Washington a început o campanie de informare asupra consecinţelor unei ieşiri a Marii Britanii din UE, în urma referendumului ce va avea loc la 23 iunie. Pentru interesele Statelor Unite, implicaţiile ar fi enorme, pentru Europa însă miza este chiar rolul ei în lume - aceasta este evaluarea unuia dintre membrii boardului internaţional de consilieri ai Consilului Atlantic, Lordul George Robertson, fost secretar general NATO şi fost secretar al apărării al Marii Britanii.
Un Brexit ar avea un efect dramatic asupra stabilităţii Occidentului - avertizează Lordul Robertson, într-un interviu pentru Consiliul Atlantic. Ar putea avea un efect în cascadă, multe naţiuni europene s-ar putea trezi sub presiunea de a organiza referendumuri asupra propriei apartenenţe la UE. Primul ministru ceh, Bohuslav Sobotka, a prezis deja o dezbatere în acest sens, în ţara sa.
Lordul Robertson a arătat, pe de altă parte, că Brexit ar putea consolida grupările politice de extremă dreapta în Marea Britanie şi în UE, în general.
În interviul cu care Consiliul Atlantic şi-a început campania, ce va continua miercuri cu o sesiune specială, în care vor dezbate foşti consilieri pentru securitatea naţională a Statelor Unite, Lordul Robertson spune că există o mare incertitudine asupra celor ce se vor întâmpla dacă alegătorii britanici vor decide să părăsească UE, pentru că nu există niciun precedent în care un stat membru să fi părăsit Uniunea.
Campania Brexit este foarte puţin specifică privind consecinţele: "va urma o uriaşă incertitudine, va fi un cost economic imediat. Campania Brexit se bazează pe emoţii şi nu pe realităţi."
Directorul executiv al uneia dintre cele mai mari Bănci internaţionale, Standard Chartered, Bill Winters, a spus pentru Bloomberg că este foarte îngrijorat de perspectiva unui Brexit. ill Winters: Este o problemă a încrederii. Dacă Marea Britanie va alege să iasă din Uniunea Europeană, imediat a doua zi, nu se va întâmpla nimic, viaţa merge înainte, dar există tot felul de proiecţii în legătură cu ce s-ar putea întâmpla în continuare şi acest lucru destabilizează. Mai mult, chiar dacă Marea Britanie votează pentru a rămâne în Uniune, dacă votul va fi strâns, va fi un element de incertitudine, în legătură cu modul în care va merge guvernarea. Ar putea fi de asemenea, subminată relaţia specială dintre Statele Unite şi Marea Britanie, atunci când la 22 aprilie, preşedintele Obama le cerea britanicilor, chiar în Londra, să rămână în Uniune, el a avut tot dreptul să îşi exprime perspectiva asupra a ceea ce va crede America dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, spune fostul secretar general NATO, George Robertson: "aceasta este o decizie care nu va afecta numai populaţia britanică, ci va avea efecte profunde asupra lumii şi celorlalte populaţii şi aceasta trebuie să înţeleagă britanicii" - mai spune Lordul Robertson.