Efectele temperaturilor mari în ţările lumii
Seceta, temperaturile extreme și incendiile de pădure au făcut ca anul 2022 să fie unul din cele mai fierbinți cunoscute vreodată.
Articol de Laurenţiu Văduva, 24 August 2022, 20:52
Realizator: Mihaela Enache - Seceta, temperaturile extreme și incendiile de pădure au făcut ca anul 2022 să fie unul din cele mai fierbinți cunoscute vreodată, dar și dintre cele mai devastatoare pentru mediul înconjurător. Ne apropiem de sfârșitul unei veri extreme și tot mai multe state anunță recorduri de suprafețe naturale distruse, precum și măsuri economice de criză.
Reporter Laurențiu Văduva: Cu peste 400 de focare și aproape 300.000 de hectare de terenuri distruse, Spania a decretat starea de catastrofă naturală în mai multe regiuni. Portugalia nu au reușit încă să stingă incendiul din regiunea Vila Real din nord și a anunțat astăzi că a avut parte de cea mai devastatoare vară din anul 2017 cu peste 100.000 de hectare distruse de flăcări.
În Franța au ars aproape 60.000 de hectare. Grecia a avut incendii în Lesbos, pe insula Salamina de lângă Atena, dar și în nord, inclusiv în Thassos și în Parcul Dadia. Italia s-a luptat cu flăcările din Toscana până la Trieste, lângă Slovenia. Germania prioritizează căile ferate pentru materialele necesare menținerii sistemului energetic în funcțiune, dacă Rinul nu va mai fi navigabil.
În Marea Britanie, frunzele copacilor s-au uscat și au căzut prematur. Din 1961, de la primele măsurători meteo, China nu a mai cunoscut o vară atât de fierbinte și secetoasă. Fluviul Yangtze, principalul rezervor de apă al țării, a scăzut foarte mult și de peste două luni numeroase orașe cu milioane de locuitori trăiesc sub alerte roșii și întreruperi de apă și curent.
Și Rusia se confruntă cu incendii la 250 de kilometri de Moscova, ceea ce l-a alarmat pe președintele Vladimir Putin. În Coreea de Sud, un incendiu de coastă a distrus 16.000 de hectare în luna martie. În Algeria, focul a ucis 36 de oameni luna aceasta, peste 2.000 de hectare sunt distruse în Maroc, iar alte mii au fost distruse în Croația și Cehia.