Efectele războiului din Gaza și soluționarea conflictului israeliano-palestinian se află în atenția miniștrilor europeni de externe
Discuțiile sunt dificile pentru că, în vreme ce comunitatea internațională vede soluția celor două state drept singura rezolvare a conflictului, în acest moment Israelul nu acceptă înființarea Statului Palestina.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Ianuarie 2024, 18:53
Efectele războiului din Gaza, precum și perspectivele unei soluționări a conflictului israeliano-palestinian în ansamblul său se află în atenția miniștrilor europeni de externe, reuniți astăzi la Bruxelles.
Ei au convorbiri și cu șefii diplomațiilor palestiniană și israeliană. Uniunea Europeană pledează pentru soluția a două state, neagreată însă de actualul premier israelian, Benjamin Netanyahu.
Discuțiile sunt dificile pentru că, în vreme ce comunitatea internațională vede soluția celor două state drept singura rezolvare a conflictului, în acest moment Israelul nu acceptă înființarea Statului Palestina.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune însă că această soluție este singura posibilă, în condițiile în care se bazează și pe rezoluția Națiunilor Unite.
Pacea pe termen lung, afirmă el, poate veni doar prin această soluție.
Josep Borrell: Și secretarul general ONU știe despre această poziție a Israelului și a criticat-o în termeni duri, spunând că este inacceptabilă, în condițiile în care soluția celor două state este bazată pe o rezoluție ONU. Toată comunitatea internațională o susține. Vrem să discutăm și să vedem ce altă soluție are Israelul. Să-i facă pe toți palestinienii să plece? Să-i omoare? Deja 25.000 au fost uciși, 70% dintre ei sunt copii și femei. Aceasta nu este o cale prin care Israelul să poată distruge Hamas, ci doar să perpetueze ura pentru generațiile viitoare. Și spun asta cu tot respectul pentru victimele atacurilor teroriste ale Hamas.
Un alt subiect al miniștrilor de externe îl reprezintă situația din Marea Roșie, unde vasele comerciale sunt atacate de rebelii Houthi, fapt care influențează negativ toată economia europeană.
Statele din spațiul comunitar pun la punct în acest moment detaliile unei misiuni navale a Uniunii Europene în Marea Roșie pentru a reduce atacurile.
Nave militare ale Statelor Unite și ale altor șase țări europene sunt deja în zonă.(ph)