Edward Snowden "renunţă la azilul în Rusia"
Edward Snowden ar fi renunţat la cererea de azil în Rusia după ce preşedintele Putin a spus că poate sta în ţară dacă nu mai publică documente despre "partenerii noştri americani".
02 Iulie 2013, 11:44
Edward Snowden, refugiat într-un aeroport din Moscova şi căutat de Washington pentru spionaj, a renunţat să mai ceară azil politic în Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit AFP.
"Aflând ieri care este poziţia lui Vladimir Putin privind condiţiile necesare pentru a rămâne în Rusia, el a renunţat la cererea sa", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Polonia ar fi anunţat că nu îi va acorda azil politic fostului consultant american Edward Snowden.
"A sosit o cerere care nu respectă condiţiile formale ale unei cereri de azil. Şi chiar dacă le-ar fi respectat, nu i-aş fi dat o recomandare pozitivă", a declarat pe Twitter ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, răspunzând întrebării unei jurnaliste.
@KBiedrzycka Wpłynęło pismo,które nie spełnia warunków formalnych podania o azyl. Ale nawet gdyby spełniło, nie dam pozytywnej rekomendacji.
— Radosław Sikorski (@sikorskiradek) July 2, 2013
Edward Snowden a cerut azil politic în mai multe ţări
Fostul consultant american Edward Snowden ar fi depus cereri de azil politic în 21 de state, printre care Rusia, Islanda, Ecuador, Cuba, Venezuela, Brazilia, India, China, Germania şi Franţa, a indicat luni site-ul Wikileaks.
"Cererile au fost transmise unui reprezentat al consulatului rus, în aeroportul Şeremetievo din Moscova luni seara târziu", potrivit unui comunicat publicat de Wikileaks.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că acesta va fi binevenit în Rusia atât timp cât va înceta să mai publice informaţii din rapoartele secrete americane.
"Presiuni americane"
Anterior, fostul consultant american Edward Snowden l-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite Barack Obama că "face presiuni asupra liderilor" ţărilor cărora el le-a cerut protecţie, potrivit The Guardian.
Aceasta a fost prima declaraţie a lui Edward Snowden de la plecarea sa de acum opt zile din Hong Kong, declaraţie făcută prin intermediul reprezentanţilor WikiLeaks, organizaţie cunoscută pentru publicarea unor documente considerate sensibile pentru guvernele mai multor state.
Edward Snowden este fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a Statelor Unite, aflat la originea dezvăluirilor despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor.
El l-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite că i-ar fi ordonat vicepreşedintelui Joe Biden să exercite presiuni asupra liderilor ţărilor cărora el le-a cerut azil politic, pentru a obţine extrădarea sa.
"Joi, preşedintele Obama a declarat în faţa întregii lumi că nu va permite nicio manevră secretă sau o negociere diplomatică în privinţa mea", a spus Edward Snowden în declaraţia sa.
"Totuşi, am aflat că după ce a promis că nu va acţiona în acest mod, preşedintele i-a ordonat vicepreşedintelui să facă presiuni asupra liderilor ţărilor cãrora eu le-am cerut protecţie sã respingă cererile mele de azil politic", a mai declarat fostul consultant american.
Fostul consultant al NSA a dezvăluit că a părăsit Hong Kong-ul "după ce a înţeles că libertatea şi securitatea sa erau ameninţate".
În comunicatul său, difuzat din zona de tranzit a aeroportului Moscova-Şeremetievo, unde este blocat din 23 iunie, Edward Snowden afirmă că Barack Obama este vinovat de "înşelãtorie" şi că vrea să îi aplice "sancţiunea ilegală" a exilului.
"Fără niciun mandat judiciar, administraţia americanã încearcă acum să mă împiedice să îmi exercit un drept fundamental. Un drept care apaţine oricui. Dreptul de a cere azil", s-a indignat el.
El şi-a încheiat mesajul afirmând că nu va renunţa la convingerile sale şi că este impresionat de eforturile făcute de atâtea persoane.
"L-am ajutat din greşeală"
Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat că Ecuadorul nu ia în considerarea cererea de azil a lui Edward Snowden.
Totodată, nu a intenţionat vreodată să îl ajute să plece din Hong Kong, iar Edward Snowden este responsabilitatea Rusiei, a mai spus Rafael Correa într-un interviu pentru The Guardian.
Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a mai spus că guvernul său nu l-a ajutat inteţionat cu documentele de călătorie pe Snowden să călătorească din Hong Kong la Moscova.
Înainte de publicarea poziţiei oficiale a Ecuadorului, într-o scrisoare adresată preşedintelui Rafael Correa, Edward Snowden îi mulţumea Ecuadorului pentru susţinere, apreciind că această ţară este "un exemplu pentru lume".
"Sunt puţini lideri în lume care riscă să apere drepturile unui individ împotriva celor mai puternice guverne de pe planetă, iar curajul Ecuadorului şi al poporului său este un exemplu pentru întreaga lume", a declarat Snowden în această scrisoare obţinută de agenţia britanică Press Association.
Rafael Correa a mai spus că guvernul Ecuadorului nu i-a dat şi nici nu îi va da lui Edward Snowden documentele necesare pentru a pleca din Moscova.
"Dreptul la azil este un lucru, dar să ajuţi pe cineva să călătorească dintr-o ţară în alta, Ecuadorul nu a făcut niciodată aşa ceva", a declarat Rafael Coreea pentru The Gurdian.