Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Editie specială: Ceremonia de învestire a președintelui SUA, Donald Trump

Donald Trump a depus jurământul și este din nou președinte al Statelor Unite.

Editie specială: Ceremonia de învestire a președintelui SUA, Donald Trump

Articol de Pavel Ionescu, 20 Ianuarie 2025, 19:43

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (20 ianuarie, ora 18:45) - Realizator: Pavel Ionescu - O ediție specială astăzi prin care intenționăm să va duce mai aproape de evenimentele în derulare la Washington, capitala Statelor Unite, unde este în plină ceremonie inaugurală, a 60-a din istorie, pentru al 47-lea președinte al său, Donald Trump. Este al doilea care revine acum în funcție în două mandate neconsecutive, după Grover Cleveland la sfârșit de secol 19. Putem la fel de bine să-i fi spus al 45-lea președinte a Statelor Unite. Să vedem mai întâi contextul. A doua președinție a lui Trump vine, se spune, în cea mai friguroasă din istoria inaugurărilor. Maxima nu va depăși minus 4° la Washington, dar temperatura resimțită este este mult mai aspră, e multă umezeală acolo. Ceremoniile au fost mutate în interior, depunerea jurământului în rotonda Capitolului. Parada prezidențială anulată pe Pennsylvania Avenue și înlocuită cu o adunare într-o mare arenă de sport din capitala federală americană. Vom transmite și comenta în direct momentul culminant al ceremoniilor care durează trei zile, dar sunt centrate pe depunerea jurământului și discursul inaugural cu invitații din studio: Dragoș Mateescu, de la Institutul Diplomatic Român și prin telefon doamna profesor adjunct de la Universitatea Georgetown Iulia Joja. Bine ați venit cu noi! O zi istorică, o revenire seismică, o reziliență politică extraordinară. /.../ au curs în presa americană. Cu ce fel de energie politică revine Donald Trump? Este un fel de pornire de la zero a contorului, altfel decât ar fi avut două mandate legate, doamnă Joja?
Iulia Joja: Cu siguranță nu este o pornire de la zero, ci în toate discuțiile pe care le avem aici, în Statele Unite, cu privire la Donald Trump, facem referire la primul mandat, fie prin comparație, fie prin contrast. Nu vor fi aceiași oameni în jurul său. Dimpotrivă, Donald Trump în urmă cu câteva zile, pentru a sublinia din nou aversiunea sa în raport cu foștii colegi și foștii angajați, a publicat pe platforma X o listă de oameni, din nou, care erau adjuncții săi, fostul șef de stat major al Statelor Unite, consilierul prezidențial pentru securitate națională și mulți alții, pentru fiecare enumerând o înjurătură, o insultă și spunând că nu vrea să aibă de-a face cu niciunul dintre aceștia și nici cu oameni susținuţi de ei. Asta subliniază din nou contractul în raport cu primul mandat, la fel, dosare majore precum China. În jurul Chinei s-a făcut politica externă cumva în opoziție cu China în primul mandat. Acum vorbim de vicepreședintele statului chinez, cât și de pre-președintele, șeful Tiktok, care sunt prezenți la ceremonia de învestire din această zi de la Washington. Deci, nu putem să nu facem referire la primul mandat. Dar de cele mai multe ori, și facem acest lucru prin contrast în raport cu primul mandat, încercând să ghicim, în contextul impredictibilității lui Donald Trump ca personaj politic, nu-i așa, care vor fi politicile abordate de acesta pentru următorii patru ani.
Realizator: O ceremonie, domnule Dragoș Mateescu, la interior poate părea pentru un politician cu ego-ul lui Donald Trump un compromis dureros. E adevărat că așa nici măcar nu se văd la televizor drapelele în bernă, dar din 1985, când inaugurarea lui Ronald Reagan s-a desfășurat ultima în interior, au mai fost geruri la Washington, la jurământul președinților. Cum se schimbă în substanță această tranziție de putere desfășurată la interior? Schimbă cu ceva faptul că e la interior?
Dragoș Mateescu: Nu, nu, nu absolut deloc. Ceea ce va marca următorii patru ani sau, mai precis, următorii doi ani, zic eu, va fi /.../.
Realizator: Până la alegerile de la jumătatea mandatului.
Dragoș Mateescu: Da, da, care ar putea schimba situația în Congres. Va fi marcat acest mandat de cât de mult domnul Donald Trump va dori să se gândească la trecut, la primul mandat, dacă va dori răzbunări, dacă va dori... Faptul că se petrece în interior este parte din peisajul zilei și cred că au convenit asupra acestui lucru, pentru că la a minus patru grade se putea ține și în exterior. Însă au convenit asupra acestui lucru pentru că, cred că a vrut să evite mari demonstrații...
Realizator: Au şi avut loc înainte de... sâmbătă.
Dragoș Mateescu: .... /.../ mulţime controlată. În plus, din câte știu eu, sunt extraordinar de multe baruri comandate.
Realizator: Da, dar lucrurile astea se petreceau chiar dacă ceremoniile aveau loc afară. Sunt zeci de baruri la Washington...
Dragoș Mateescu: Foarte multe baruri, iar deplasarea va presupune o logistic[ anume. Și cred că au convenit, bineînțeles, toate părțile implicate au convenit, și din rațiuni de securitate, că un spațiu închis ar fi mai potrivit.
Realizator: La Washington, doamn[ Joja, acest moment al tranziției are o anumită aură, o mistică a preluării puterii aproape. Cum resimțiți acolo în oraș sau, în fine, nu știu în ce măsură centrul orașului e accesibil în acest moment pentru publicul obișnuit?
Iulia Joja: Să vă spun așa, că planurile localnicilor vizavi de aceste zile au fost făcute de foarte mulți în urmă cu luni de zile, pentru că știam data la care vor avea loc ceremoniile de învestire. Prin urmare, o mare parte a localnicilor orașului, inclusiv angajați guvernamentali, au plecat planificat din oraș. Aici trebuie să înțelegem faptul că în orașul Washington D.C 95% votează pentru Partidul Democrat, este un oraș prin definiție democrat, precum și multe alte orașe mari, zone urbane din Statele Unite. Și aceste deplasări planificate au fost făcute și în contextul memoriei recente, istoriei recente cu privire la 6 ianuarie 2021....
Realizator: Care încă nu s-a șters probabil din mintea multora.
Iulia Joja: Absolut nu s-a șters din mintea multora și politicile din jurul acestui... și măsurile luate din jurul acestei date au fost relevante atât pentru planurile, să zicem, ale cetățenilor din oraș, a familiilor ș.a.m.d., dar și în raport cu politica înaltă. În ultimele câteva ore, înainte de ceremonia de învestire, a avut loc o măsură legală fără precedent luată de administrația Biden, una din ultimele măsuri luate de președintele Biden în calitate de președinte și anume de pardonarea, de iertarea anticipată în prealabil, fără să fie condamnați, a unui număr de oameni care au fost implicați în evenimentele din 6 ianuarie, în sensul polițiștilor care au arestat, polițiști locali care au arestat, nu-i așa, criminalii care au intrat în Capitoliu cu forța, membrii politicieni din comisia de 6 ianuarie pentru lămurirea investigației cu privire la ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie...
Realizator: Ce e interesant este că a fostul o... anticipat însă.
Iulia Joja: ...şi şeful Statului Major, care au fost pardonați în prealabil tocmai de frică, exact, că Donald Trump se va răzbuna, lucrul la care se referea mai devreme Dragoș, se va răzbuna încercând să îi aresteze și să-i condamne pentru ajutorul acordat, până la urmă, nu, statului de drept, de aici, din Statele Unite.
Realizator: În rotonda din Capitoliu, avem imagini și noi în studio, pe un televizor. Lucrurile se derulează în timpii așteptați și în circumstanțele așteptate la cel mai înalt nivel. Sunt deja prezenți președintele încă în exercițiu, Joe Biden. A venit și președintele Donald Trump. Sunt primele doamne, de asemenea, prezente, toți oaspeţii care au putut să intre. Nu este un spațiu foarte mare, holul rotund de sub cupola Capitoliului. Domnule Mateescu, ce aduce cumva Trump cu totul diferit de cum ne-am obișnuit în administrația americană, este cumva ca într-o monahie, este loialitatea. A și spus-o că loialitatea va fi acum, poate mai mult decât în primul mandat, elementul definitoriu care va caracteriza administrația lui. Schimbă cu ceva asta în esență America în interior sau în relația cu exteriorul?
Dragoș Mateescu: Vom vedea, vom vedea. În orice caz e...
Realizator: Din ce știm.
Dragoș Mateescu: Un nou model de administrație, un nou model de administrație cred că va fi mai radical decât primul mandat Trump. În experiența mea de conducere pe care am avut în Armata Română, știu foarte bine, înțeleg foarte bine că loialitatea este importantă, dar atunci când este către persoana cu autoritate și este cerută de aceasta, atunci persoana respectivă poate chiar să-și piardă autoritatea pentru că cere un lucru pe care ar trebui să-l dea în mod legitim, în mod natural. Depinde cum va cere acea loialitate și asupra căror subiecte va cere acea loialitate. Dacă vor fi delicate, vedem. Din ce am văzut și cu referire acum la politica externă, deja se aud voci chiar despre consilierii săi care l-au făcut să renunțe la anumite planuri radicale. Anumite planuri radicale inclusiv la povestea cu pacea imediată în Ucraina. Unele voci spun asta, repet. În al doilea rând...
Realizator: Pacea într-o zi în Ucraina.
Dragoș Mateescu: Da, în al doilea rând, iată, avem un exemplu din zona ambasadorilor. A numit ca ambasador la Ankara, și sper să revenim la acest subiect, că foarte important, pe un domn, se numește Tom Barrack, 77 de ani, miliardar, foarte vechi prieten al lui Donald Trump și despre care este notoriu pentru faptul că i s-a opus lui Donald Trump de nenumărate ori. Deci probabil că Donald Trump agreează să aibă oameni care îl contrazic, dar probabil cu argumente, nu neapărat loialitate oarbă.
Realizator: Un lucru care... ați vorbit de ambasador, care cumva m-a frapat, a fost faptul că însăși Marea Britanie încă nu are asigurată poziția de ambasador în noua administrație. Guvernul Marii Britanii este de notorietate faptul că nu are o relație bună cu Donald Trump. Și Peter Mandelson, cel care urmează să fie, ar urma să fie noul ambasador al Marii Britanii la Washington, nu a fost încă acreditat, nu încă și nu este clar mai ales dacă administrația Trump îl va accepta.
Dragoș Mateescu: Păi asta e povestea cu toți ambasadorii.
Realizator: La asemenea nivel de relație?
Dragoș Mateescu: Da, da, de ce nu? Pentru că Donald Trump e problema și guvernul Marii Britanii trebuie, mai ales un guvern precum cel de acum, care este un guvern echilibrat, trebuie să pondereze. Vom vedea. Depinde și de cum se va dezvolta, că asta e povestea cu domnul Trump de când îl știm.
Realizator: Impredictibil.
Dragoș Mateescu: Relațiile personale, dacă reușește să stabilească relații personale prim-ministrul britanic actual cu el, bune sau măcar acceptabile, da, iată, a putut domnul Orbán, a putut domnul Erdoğan, oarecum a putut inclusiv Angela Merkel, nu, a putut să facă. Să vedem, se poate.
Realizator: Are ocazia să repare, doamnă Joja, Donald Trump ce n-a făcut bine în primul mandat sau conceptele de bine și rău au pentru el cumva alți parametri?
Iulia Joja: Conceptele de bine și rău sunt mai ales în legătură cu propria persoană, mai puțin cu puțin cu instituția...
Dragoș Mateescu: Exact.
Realizator: Sau pleacă de la propria persoana.
Iulia Joja: ...pe care o reprezintă. Și în legătură cu orice fel de politici interne sau externe, trebuie să luăm totul cu cu un pic de reținere, pentru că Donald Trump, ca orice politician, dar mai ales el însuși, are o retorică amplă care se centrează foarte mult pe putere, puterea Statelor Unite, puterea personală. Însă dacă luăm la bani mărunți, situația este un pic mai complicată și vă dau unul din exemplele cele mai importante pe care le avem în legătură cu preferințele alegătorilor din Statele Unite; alegătorii din Statele Unite, precum cei din Europa, s-au dus la urnele de vot în 2024, cu prioritățile economia și migrația. Donald Trump a promis - și acum, din nou, promite - niște politici radicale de deportări practic ale migranților ilegali din Statele Unite, lucru care nu se poate face în totalitate, pentru că avem aici peste 10 milioane de așa-numiți imigranți ilegali. În primul mandat, Donald Trump a avut ca politică din nou, una din politicile principale...
Realizator: Cred că la...
Iulia Joja: ...migrația cu zidul.
Realizator: Zidul cu Mexic.
Iulia Joja: Zidul pentru care noi contribuabilii am plătit miliarde de dolari, despre care Donald Trump nu a mai pomenit nimic și care nu a rezolvat, nu a stopat migrația. Și atunci, și în legătură cu acest dosar, și în legătură cu toate dosarele, având în vedere atât impredictibilitatea lui Donald Trump, cât și realitatea cu care se confruntă a problemelor majore, trebuie să ne facă să fim ușor reținuți cu privire la politicile pe care le anunță astăzi și care se pot schimba mâine. Alt exemplu ar fi, foarte pe scurt, TikTok; în urmă cu doi-trei ani spunea că vrea să închidă TikTok și dădea vina pe democrați pentru faptul că nu a fost închis. Acum l-a redeschis, asta contra deciziei Curții Supreme de Justiție de aici, din Statele Unite, care a hotărât în urmă cu câteva zile că TikTok-ul nu are ce căuta..../abranescu/ilapadat
Realizator: Și asta pentru că a vrut, aparent, să aducă în întreaga ecuație atitudinea lui tranzacțională. Donald Trump a spus: foarte bine, amânăm decizia Curții Supreme până când TikTok, și TikTok se pare că a acceptat, va fi de acord să își cedeze jumătate din acțiuni unui proprietar american. Această atitudine tranzacțională credeți că îi va defini și mandatul doi?
Dragoș Mateescu: Și aș adăuga eu o întrebare: și această tranzacție ar putea fi cu noul proprietar Donald Trump?
Realizator: Posibil și asta.
Iulia Joja: Aici este important de știut că TikTok a avut suficient timp pentru a transfera proprietatea către o entitate americană, și nu a făcut acest lucru. Și, atunci, din nou tranzacționalismul lui Donald Trump trebuie luat cu ușoară reținere, pentru că ce spune astăzi nu era valabil acum șase luni.
Realizator: Majoritatea președinților își folosesc discursul de inaugurare pentru a-și prezenta viziunea asupra Americii sau pentru a-și expune obiectivele. Cât de programatic este discursul pe care îl așteptăm în câteva minute, trebuie să spun că acum este și aproape 47 minute, în rotonda din Capitolul american urmează ceremoniile de depunere a jurământului vicepreședintelui J.D. Vance și apoi ale președintelui Donald Trump, urmând să fie discursul prezidențial apoi pus în concret. Deci, cât de programatic așteptăm discursul lui? Precis va fi urmărit și difuzat, este urmărit și difuzat în întreaga lume.
Iulia Joja: Și eu mă uit cu un ochi în timp ce vorbim aici, la radio, pentru că avem o ușoară întârziere de 20 minute. Este absolut normal în program. Însă la ce mă aștept este să fie un discurs care să fie centrat pe conceptul de putere, puterea personală a lui Donald Trump, puterea Statelor Unite. Nu-i așa, lozinca cu care a câștigat alegerile Make America Great Again. Dincolo de asta, în ceea ce privește politici concrete, fie că vorbim de migrație, de economie, de politică externă, nu, discursul acesta nu este unul în care să intre președintele învestit în detalii. Vom vedea reliefate politicile, ca o primă reliefare a politicilor lui Trump, mai ales pe politică externă, nu-i așa, ce ne interesează pe noi în Europa și în România, în mod special. În următoarele zile și săptămâni, imediat după discurs și după finalizarea ceremoniei, se anunță semnarea de către Donald Trump a cel puțin 100 de ordin executive, un număr foarte mare în comparație cu primul sau mandat sau cu alte mandate ale altor președinți precedenți. Și, din aceste ordine executive, vom putea extrage câteva elemente, să zicem, de politică concretă externă, și nu numai. În ceea ce privește discursul, din nou, mă aștept la reliefări destul de generale și un discurs centrat pe retorica și pe conceptul de putere.
Realizator: Discursul pe care l-a avut aseară, cel puțin ca referință, ca reper, a dat destule semne despre retorica pe care o va folosi în ceea ce ne privește, pentru că ați adus în discuție România, Europa. Donald Trump a spus: am avut oameni la frontierele altor țări, ne vom aduce oamenii acasă, pentru că America nu va fi niciodată ocupată, nu va fi niciodată subjugată. O evidentă și așteptată, de altfel, revenirea Americii către interior, în administrația Donald Trump, nu?
Iulia Joja: Pe de o parte, /.../, pe de altă parte, și aici, din nou cu reținere, pentru că Donald Trump a câștigat această campanie și alegerile din Statele Unite pe o politică izolaționistă, la care v-ați referit și dumneavoastră; spune că atât războiul din Ucraina, cât și războiul din Orientul Mijlociu sunt vina lui Biden, nu ar fi avut loc dacă el se afla la putere, și are intenția de a le încheia. Oricum ar avea loc acest lucru, are intenția de a nu mai investi în prezența sau a investi mult mai puțin în prezența Statelor Unite în afara granițelor, referindu-se în special la Europa. Însă, pe parcursul ultimelor săptămâni, am văzut politici cumva care contrazic această politică izolaționistă, și anume o retorică agresivă vizavi de aliați și de țări mai mici democratice, nu față de China, nu față de Rusia, nu față de Iran, ci față de aliați democrați./asalar
Realizator: Da, chiar au remarcat mai mult că niciodată față de inamici, ci față de aliaţi. Chiar interesant era că deja reacții se văd și din Europa. Stéphane Séjourné, vicepreședintele pentru probleme de securitate al Comisiei Europene, spunea astăzi că suntem gata să să negociem cu America pentru păstrarea relațiilor economice, să ne upgradăm securitatea, pentru că este evident că nu toate țările europene vor reuși să urce la 3% din PIB pentru apărare, în condițiile în care deja se vorbește de patru, chiar de cinci procente, domnule Mateescu.
Dragoș Mateescu: Păi, da, ar fi inclusiv oficialii UE au anunțat că sunt gata să negocieze pentru ca europenii să contribuie mai mult pentru apărare. În schimbul acestor contribuții Donald Trump să renunțe la ideea taxelor suplimentare. E un factor important, cred că va contribui la, îl va determina pe domnul Trump să renunțe la taxe, şi precedentul când a mărit taxe și a astfel a vitregit piața americană de subansamble, de componente diferite, care se făcea un ieftin în alte părți, inclusiv în China, și se plângeau că au rămas fără ele tocmai producătorii americani de mașini grele, de exemplu, printre altele. Bun, da, în afară de asta, Statele Unite au angajamente pe termen lung. Aceste brigăzi multinaționale înființate în Europa trebuie să se țină de aceste angajamente. Realitatea din teren, adică îl va forța până la urmă să nu facă acest lucru. Așa s-a întâmplat și în Siria. A spus că va goli, va aduce acasă /.../, însă n-a putut. Situația de facto de acolo l-a împiedicat şi acum auzim că ar fi nu 800-900, ci ar fi de fapt mai bine de 3.000 de soldați americani acolo, în Siria. Situația operativă, situația tactică te împinge spre diferite alte soluții decât cele pe care le declari la un moment dat. Şi eu mă aștept ca discursul să fie plin de aspecte bombastice. Dar, iarăși, în teren, realitatea poate dicta exact opusul la un moment dat.
Realizator: Din istoria discursurilor de inaugurare ale președinților, ceea ce reieșea de obicei era poziționarea Americii ca acel far de securitate, acel far de garantare a drepturilor omului, locul de siguranță cumva, de stabilitate în această perspectivă pentru lumea întreagă. Joe Biden l-a avut acum patru ani. Barack Obama a recurs și el la aceleași idei. Credeți că vom ne vom întoarce, doamn[ Joja, de exemplu, la acest mod de a pune problema? Sau pur și simplu, Donald Trump va vorbi despre America din nou măreață, ca un fir roșu, conducător, şi nimic altceva?
Iulia Joja: Mai degrabă varianta a doua la care tocmai v-ați referit. Pentru că știm și din primul mandat că din prioritățile lui Donald Trump printre ele nu se afla alianțele cu state democratice, alianțe care nu pot fi cuantificabile în dolari sau în euro, nu-i așa? Faptul că Statele Unite sunt prezente în Europa înseamnă un buget crescut pentru Statele Unite, dar înseamnă și avantajul de a fi prezente în Europa și de a garanta ordinea internațională bazată pe respectarea, pe cât se poate, imperfectă, evident, a drepturilor omului, a securității internaționale, a cooperării între democrații, care este, de fapt, fundamentul, nu-i aşa, și al NATO și de fapt și al Uniunii Europene, pacea sau ordinea mondială de după Al Doilea Război Mondial, garantată de Statele Unite. Trump nici în primul mandat și se anunță nici în al doilea mandat nu acordă prioritate acestor elemente. Mai degrabă spune America First, Make America Great Again, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare pentru pentru aliați pe termen scurt și, cel mai important, pentru politica externă și securitatea internațională în general, costuri suplimentare pentru Statele Unite pe termen lung, pentru că, retrăgându-se acum vor crește costurile în următorii ani. Trump nu gândește așa cum, după cum ați spus și dumneavoastră, gândește tranzacțional, pe termen scurt, și atunci îl interesează să aibă cât mai multe avantaje Statele Unite pe perioada propriului mandat./ilapadat
Însă, și aici, din punct de vedere comercial, e o situație complicată, pentru că, de exemplu, aceste taxe suplimentare, tarifele pe care dorește să le impună în relația cu Uniunea Europeană, cu China, cu alți actori înseamnă de fapt costuri mai înalte pentru cumpărătorul din Statele Unite. Și atunci va trebui să își nuanțeze și să își modereze retorica, așa cum este tradusă în politici concrete, tocmai pentru a nu întoarce alegătorul din Statele Unite, care acordă priotate economiei de aici și propriei situații economice, împotriva lui și împotriva Partidului Republican la următoarele alegeri de peste doi ani.
Realizator: Mai sunt 4 minute până la ora 19:00, când în Statele Unite, așa cum zice Constituția Statelor Unite, la amiază se petrece, va fi ora 12:00 la Washington, și se va petrece atunci transferul de putere. Atunci, în mod normal, se încheie mandatul actualului președinte Joe Biden și urmează să înceapă, dacă nu sunt alte constrângeri de altă natură, mandatul noului președinte. Ceea ce m-a mai frapat aseară, pe lângă referiree la apărarea altor granițe, a fost că Donald Trump, pe scena din arena sportivă unde a fost meetingul de aseară, a avut un singur invitat, pe Elon Musk și unul dintre fiii acestuia. Nu a fost nici vicepreședintele J.D. Vance, nu au fost nici membri ai familiei, la care a făcut referire, într-adevăr, le-a mulțumit, dar nici nu s-a pus problema cumva ca cineva să fie prezent în afara lui Elon Musk. Iar Biden avertiza săptămâna trecută în discursul de adio că în America se formează acum o oligarhie, și oligarhia era cu referire exactă la invazia de miliardari care înțeleg că au început să-și cumpere case scumpe în Washington.
Iulia Joja: Așa este. Și foarte mulți analiști în Statele Unite spun că ar trebui să ne fie frică mai degrabă de Elon Musk decât de Donald Trump. În ceea ce privește, ceea ce ne interesează pe noi în mod special, relația transatlantică, această combinație, sau de fapt prezența lui Elon Musk atât de aproape de puterea executivă din Statele Unite, și anume Donald Trump, poate să aibă niște... are deja niște consecințe extrem de negative. Ați menționat mai devreme relația strategică dintre Marea Britanie și Statele Unite, care scrâșnește ușor. De ce? Pentru că Elon Musk anunță că vrea să facă interferență electorală, să doneze o sumă enormă nu Partidului Conservator, nu Partidului Liberal, ci UKIP, al treilea partid, cel care este extremist în Marea Britanie. În Germania, Elon Musk susține...
Realizator: De altfel, Nigel Farage este la ceremoniile de aici, unde lipsește premierul Marii Britanii.
Iulia Joja: Exact. În Germania susține partidul Alternativa pentru Germania, partidul extremist de dreapta, care crește în sondaje datorită susținerii lui Elon Musk. Acestea sunt două dintre cele mai mari state din Europa. Este o problemă extrem, extrem de amplă, și unul din analiștii politici de aici făcea o comparație între Elon Musk și regimul oligarhic de aici, care se anunță din Statele Unite, și cei din Rusia, spunând că oligarhii ruși nu au acces, nu au birou în Kremlin, pe când Elon Musk tocmai și-a deschis biroul în Casa Albă.
Realizator: Domnule Mateescu, credeți cumva că Donald Trump încearcă, în al doilea mandat, mai ales, că este evident acum, prin prezența în număr mare a oamenilor care au făcut averi gigantice din noile tehnologii, să își monetizeze mandatul? Pentru că poate fi și un argument că aduce lângă el oameni din crema tehnologiei, crema dezvoltării noilor metode de a face America mai puternică, în definitiv.
Dragoș Mateescu: Vă referiți la a-și vinde mandatul, în sensul că...
Realizator: De a-și monetiza mandatul...
Dragoș Mateescu: De a și-l vinde, practic, într-un fel. Ei, nu cred, nu cred, pentru că, să nu uităm, avem de-a face cu un ego uriaș. Iar relațiile dintre oamenii de afaceri, din ce experiență am eu pe tema aceasta, nu este întotauna un concert armonios. Interesele pot fi unul contra celuilalt. Vedem, vedem cum va evolua în viitorul imediat. Deocamdată ne pregătim pentru...
Realizator: Deocamdată ne pregătim, în acest moment chiar are loc depunerea jurământului de către vicepreședintele J.D. Vance, împreună cu soția, își rostește jurământul de loialitate față de Statele Unite. Este un jurământ diferit la vicepreședinte comparativ cu jurământul pe care îl va rosti, probabil în vreo 2 minute, Donald Trump? Sunt, aceste jurăminte conțin niște lucruri foarte importante, până la urmă, pentru că de data trecută lui Donald Trump i s-a reproșat că nu a respectat ceea ce a conținut textual jurământul, doamna Joja. Spune că vrea ca să respecte anumite repere de politică internă americană pe care i s-au reproșat că nu le-a respectat în primul mandat.
Iulia Joja: Așa este. Reproșurile sunt întotdeauna pe ambele părți ale politicii de aici - democrații versus republicanii. Dincolo de asta, urmează să vedem, într-adevăr, în ce măsură Donald Trump își va continua politica internă. Va exista un continuitate în raport cu primul mandat? Un mandat care e important, în relația bilaterală cu România a mers foarte bine. În ce măsură va exista continuitate sau în ce măsură Donald Trump se va concentra pe așa-zisele răzbunări împotriva foștilor aliați, pe care acum îi consideră neloiali pentru că nu l-au susținut în momentul în care acesta spunea că a câștigat alegerile în 6 ianuarie, în urmă cu patru ani, nu-i așa, când, de fapt, le pierduse. Cu multe, multe alte probleme legale, Donald Trump, să nu uităm, e pe primele...

Realizator: Ne apropiem la Washington, de momentul în care Donald Trump deja îl văd cu mâna ridicată și propun să-i ascultăm jurământul.

Donald Trump: Eu, Donald Trump, jur că voi prelua postul de preşedinte şi mă voi achita de el, respectând Constituția Statelor Unite ale Americii. Așa să îmi ajute Dumnezeu!
Vă felicit, domnule președinte!

Realizator: Tranziția de putere la Washington s-a consumat în minutele, în secundele dinainte. Cuvintele pe care le-ați auzit rostite în limba română au aparținut Ana-Mariei Conovici, colega noastră de la Radio România Internațional. Dar evenimentele de acolo, deja acum au loc ceremoniile legate, cermoniile de tun, salvele de tun care sunt lansate în onoarea noului președinte, iar cei de acolo se felicită reciproc. Practic este momentul cel mai important al zilei de astăzi. Vom avea în câteva momente practic și discursul lui Donald Trump. În tot acest eveniment îi dă greutatea totuși, până la urmă lui Donald Trump, va fi un om al istoriei, al doilea mandat de președinte este culminarea unui ciclu politic în Statele Unite. Doamnă Joja.
Iulia Joja: Așa este, Donald Trump a intrat deja în istorie cu multe controverse și acum intră cu al doilea mandat. Să nu uităm că este primul președinte al Statelor Unite condamnat penal. Asta înseamnă că încă o serie de controverse înconjoară cel de-al doilea mandat, dincolo de incertitudinea politicilor sale și de faptul că Donald Trump din nou, spre deosebire de predecesorii săi, nu este un politician tradițional. Nu așa şi-a câștigat cele două mandate, este tranzacțional, se acordă prioritatea aspectelor comerciale, are o retorică mult mai tranșantă, nu respectă atât de mult tradițiile, al tradițiilor sale /.../.
Realizator: Dar asta l-a făcut până la urmă mai atractiv pentru o mare parte a publicului american. Tocmai lucrul ăsta aparent.
Iulia Joja: Aşa este. Se vorbește aici foarte mult de elitele de coastă, Coasta de vest și Coasta de est, faptul că președinții predecesori vin sau sunt o parte a acestor comunități de elită, iar Donald Trump, în ciuda faptului că este și el printre cei bogați, s-a înfăţişat drept împotriva elitelor pentru americanul de rând şi așa a câștigat alegerile în ambele mandate. Vom vedea în ce măsură cum va intra în istorie după cel de-al doilea mandat, dacă va fi diferit de primul și pentru că acesta este orașul Washington D.C, un oraș, cumva hiper-politic și brutal în acest sens. Noi aici deja numărăm numărătoarea inversă. Mai sunt doi ani până la alegeri, mai sunt patru ani până când pleacă Donald Trump. Ce se va întâmpla cu Partidul Democrat, care are o responsabilitate enormă în următorii ani și ce se va întâmpla cu Partidul Republican, care a fost acaparat de către Donald Trump, dar care va trebui să își găsească un succesor odată cu începerea acestui mandat.
Realizator: Referirile la Washington, în discursul de aseară, cel puțin al lui Donald Trump, a fost foarte clar. Vrea să vină la Washington și să facă ordine, mai ales că a făcut referiri la lucrul acesta și în primul mandat, la secarea mlaștinii, cu referire la mlaştina birocrației care a inundat puterea și structurile administrației centrale din capitala americană.
Iulia Joja: Da, cu sens dublu, pentru că puțină lume știe că orașul Washington a fost construit pe o mlaştină reală. Prin urmare, metafora lui Donald Trump este cu sens dublu. Ca să vă dați seama câte reverberații are deja această politică a lui Donald Trump, ieri, într-o zi de duminică, zeci de diplomați de cel mai înalt nivel din Departamentul de Stat al Statelor Unite și-au dat demisia înainte să vină Donald Trump la putere. Donald Trump a creat un departament special care se va ocupa de concedierea a aproximativ, spun ei, 15 până la 50.000 de angajați guvernamentali. Asta este dimensiunea unui oraș mediu, dacă puteți să vă dați seama de consecințele politice și consecințele reale pe care le au anunțurile sau politicile adoptate de către Donald Trump.

Realizator: A făcut multă vâlvă agenda 2025 pe care el, pe care persoane care erau foarte apropiate în anturaj au promovat-o până în apropierea alegerilor și apoi văd că lucrurile s-au stins cumva, cea care însemna înlocuirea din rădăcină a administrației cu oameni loiali.
Iulia Joja: Și aici, și pe alte dosare la fel de mari, din nou migrația, economia, tarifele și așa mai departe, există schimbări radicale de politică atât în ceea ce privește administrația, cine se anunță în administrație și politicile adoptate, cât și în ceea ce-l privește pe Donald Trump însuși. Am dat mai devreme exemplul zidului şi migrația, zidul Mexicului, Tiktok-ului și așa mai departe, se anunță și, prin urmare, există foarte multă anxietate, inclusiv aici, în oraș, unde există un număr mare de angajați federali, angajați guvernamentali cu privire la politicile pe care le va adopta. Însă retorica nu se suprapune întotdeauna cu implementarea acestor politici....
Realizator: Cu acțiunea directă politică.
Iulia Joja: Exact, deci, cu răbdare, va trebui să așteptăm următoarele săptămâni și luni să vedem cum se vor concretiza aceste politici.
Realizator: Mulţi a spus iarăși că în primul mandat domnul Trump a beneficiat de prezența maturilor din jurul lui, din Biroul Oval, care au reușit să-i oprească pornirile care puteau avea consecințele cele mai neașteptate. Deja, din nou administrația... Se pare că ne apropiem de discursul lui Donald Trump. Deja în rotonda din Capitoliul Statelor Unite i se adresează invitația de a veni la pupitrul de unde-și rostește discursul și cred că în câteva clipe îl vom asculta pe al 47-lea președinte al Statelor Unite în primul său discurs inaugural. Vă propun să-l ascultăm.

Discursul Inaugural al lui Donald Trump

Donald Trump: Vă mulțumesc foarte mult tuturor! Vă mulțumesc foarte, foarte mult! Cum a spus și vicepreședintele Vance, cum a spus și domnul Roberts, șeful Curții Supreme americane, președinți, stimați președinți, domnule Bush, domnule Obama, domnule Biden, Clinton și dragi concetățeni, epoca de aur a Americii începe acum! Din această zi încolo, America va fi respectată din nou în toată lumea, va fi apreciată de toate națiunile și nu vom mai permite să nu fim luați în serios. Vă promit că în toată administrația mea Trump voi pune America pe primul loc. Siguranța noastră va fi /reconfigurată/, justiția va fi rebalansată, ne vom ocupa de Departamentul de Justiție, de Guvern. Iar prioritatea noastră va fi să creăm o națiune prosperă, liberă și democratică și mândră. America va fi tot mai măreață, tot mai puternică și tot mai excepțională, mai mult decât a fost vreodată în istoria ei. Revin la președinție cu încredere și optimism, fiind convins că voi aduce succesul acestei națiuni și că vom reuși să transmitem întregii lumi că America va străluci ca niciodată. Trebuie să fim onești în privirea provocărilor cu care ne confruntăm și să observăm acest momentum în care întreaga lume se uită către Statele Unite ale Americii.
Avem o criză de încredere, avem un stat corupt, avem societate polarizată, probleme cu forța de muncă, am avut un guvern care nu a putut să se descurc nici cu cea mai simplă criză, lăsând parte evenimentele catastrofice din țară sau din străinătate. Dorim să oferim sanctuar și protecție oamenilor de oriunde, fie ei din instituții de boli mintale, prizonieri. Am avut un guvern slab în privința apărării. Noi dorim să protejăm granițele Americii, pentru că o facem pentru poporul nostru. Țara noastră nu poate să acorde asistență pe perioade de criză, cum s-a văzut în situația oamenilor din Carolina de Nord, și, de asemenea, și alte state au suferit în America, în Los Angeles, când au fost focuri foarte mari, săptămâni la rând, fără posibilitatea de a ne apăra, pierzându-se case și comunități, afectând unii dintre oamenii cei mai bogați acestei țări, care, iată, nu mai au casă în acest moment. Este o situație interesantă și nu mai putem permite să se întâmple așa ceva. Și vă pot promite că lucrurile acestea se vor schimba. Bani vor fi cheltuiți pentru prevenirea dezastrelor. Vom întări sistemul educațional, profesorii nu vor mai trebui să le fie rușine de ei înșiși. Îi vom încuraja astfel încât să ne învețe cu dragoste. Și toate acestea încep de astăzi și toate lucrurile se vor schimba foarte repede. Noile alegeri mi-au dat dreptul să aduc toate acestea la împlinire. Trebuie să le dau oamenilor democrația, să le redau oamenilor puterea și libertatea. Din acest moment încolo, declinul american s-a încheiat. Libertățile noastre și națiunea noastră nu va mai fi negată. Ne vom păstra integritatea și încrederea în guvernul american. În ultimii ani am fost judecat, analizat mai mult decât oricare alt președinte, iar acum pornim pe drumul recâștigării republicii noastre, vă pot spune asta. Doresc să îmi exprim libertatea și iubirea pentru această țară. Cu câteva luni în urmă, un glonț a trecut pe lângă urechea mea și mă bucur că viața mi-a fost salvată, și cred că mi-a fost salvată de către Dumnezeu cu un scop: pentru a face America din nou măreață. Vă mulțumesc, vă mulțumesc foarte mult! Fiecare zi și oră a acestei administrații va lucra spre a trata fiecare criză cu demnitate și putere. Ne vom grăbi să redăm prosperitate și speranță și pace cetățenilor americani.
Vom crea pentru americani anul 2025 și această zi de ianuarie drept Ziua Eliberării. Sper că aceste alegeri vor fi memorate în timp ca cele mai memorabile din istoria noastră, pentru că se vede că întreaga naţiune se uneşte în umbra agendei noastre și vedem că și cei tineri și cei bătrâni ni se alătură, americani, africani, spanioli. Am câștigat în toate statele şi am câștigat votul a milioane de oameni. Comunităților africane și spaniole doresc să le mulțumesc în mod special pentru dragostea și încrederea pe care mi-au arătat-o, dincolo de orice își poate aminti istoria americană. V-am auzit vocile în toate campaniile făcute şi vă promit că, în anii ce vin, voi duce la îndeplinire toate promisiunile făcute. Vom face visul american o realitate. Vă mulţumesc! Încrederea, mândria se vor întoarce în America cum nu au mai fost niciodată și tot ce va face administrația mea va fi urmărit de succes. Nu vom uita de constituție, nu vom uita de țara noastră şi nu vom uita de Dumnezeul nostru. Mulțumesc, Doamne! Astăzi am semnat mai multe ordine executive, care vor începe complet la restaurarea Americii şi reinstaurarea bunului simț. Un mare lucru, bunul simț. Întâi şi întâi voi declara situație de urgență la granița noastră sudică. Toate intrările în țară vor fi oprite și vom trimite milioane de criminali înapoi a granițelor de unde au venit. Voi reinstaura politica "Rămâneți în Mexic". O să închei politica "Atinge și eliberează". Voi trimite trupe la granița de sud spre a opri invazia dezastruoasă către țara noastră. Prin ordinele semnate azi vom declara cartelurile drept organizații teroriste internaționale şi evocând actul din '98 voi lucra în eliminarea tuturor celor care contribuie la criminalitatea din țara aceasta, care ne afectează oraşele şi cetăţenii.
Nu am altă șansă, ca șef al acestei țări, decât să protejez această țară și fix asta voi face. Vom face la un nivel pe care nu l-a cunoscut nimeni până acum. Voi delega membrii cabinetului meu să protejeze ceea ce a fost numit inflație și să aducă prețurile la un nivel optim, reducând criza. Criza inflației a fost datorată escaladării prețului energiei, iar eu astăzi declar momentul energetic "Sapă, baby, sapă". America va deveni o națiune de manufacturieri. Avem cea mai mare cantitate de petrol și de gaz și urmează să folosim această cantitate. Vom coborî prețurile, vom apela la rezervele strategice și vom exporta energie americană în toată lumea. Vom fi o națiune bogată iarăși, folosind aurul de sub picioarele noastre. Iar acțiunile mele de astăzi se vor îndepărta de pactul verde și îmi voi respecta jurământul față de lucrătorii americani din domeniul minier. Cu alte cuvinte, veți putea cumpăra ce mașină vreți dumneavoastră, fiindcă vom începe iarăși producția de autoturisme și mulțumesc lucrătorilor din industria producătoare de mașini din această țară, pentru că fac o treabă extraordinară. Voi face în așa fel încât comerțul american să protejeze cetățenii și vom crește taxele altor țări, astfel încât să-i îmbogățim pe cetățenii noștri. Cu acest scop, stabilim serviciul de venit extern, prin care vom strânge toate taxele și vor fi sume masive de bani care vor intra în țară din surse străine. America va prospera ca niciodată, datorită guvernului nostru federal. Administrația mea va face un departament al eficienței guvernamentale cu totul nou. După ani și ani în care am fost neconstituționali, voi interzice toată cenzura guvernamentală, readucând exprimarea liberă printre prioritățile americane. Și niciodată un cetățean american nu va fi nedreptățit. Nu vom mai permite sub conducerea mea. Vom restaura justiția imparțială și respectarea statului de drept și a domniei legii.
Vom aplica legea și ordinea, care vor reveni în orașele noastre. Iar astfel nu va mai fi nevoie ca guvernul să se amestece în treburile particulare ale cetățenilor. Vom crea o societate care ignoră culoarea și sexul. Începând de astăzi vom aplica politicile oficiale ale Americii, în care există doar două genuri: bărbat și femeie.
Şi în această săptămână voi readuce la putere membri ai guvernului care au fost eliberați din funcții pe problema vaccinurilor. Şi voi semna un ordin prin care experimentele sociale care au fost făcute asupra noastră să fie încheiate acum.
Forțele armate vor fi libere să se concentreze pe singura lor sarcină: să protejeze țara de inamicii Americii. Ca în 2017, ne vom măsura succesele militare nu prin bătăliile pe care le ținem, ci, mai mult decât atât, prin războaiele pe care poate le oprim sau războaiele în care nu ne implicăm. Moștenirea mea va fi de unificator și realizator de pace. Şi îmi face plăcere să spun că ieri oamenii reținuți prizonieri și ostatici se întorc în țară. Vă mulţumesc!
America își va redefini rolul de cea mai puternică națiune din lume, inspirând admirația întregii lumi. Iar în curând vom schimba numele Golfului Mexic drept Golful America și vom readuce țara, prin acest președinte, prin acest mandat pe care îl preiau, acolo unde ea trebuie să fie.
Domnul McKinley a făcut ţara noastră foarte bogată. Era un businessman înnăscut și ne-a marcat viața inclusiv prin Canalul Panama. Statele Unite vor cheltui mai mulţi bani, şi au sacrificat vieți americane în clădirea, în construirea Canalului Panama, și scopul acestei întreprinderi a fost, fiindcă era făcut pentru a ușura accesul vaselor americane şi era folositor și pentru navele de război americane, și nu am dat-o nici măcar Chinei și Panamaului și o vom lua înapoi.
Mai presus de toate, mesajul meu pentru americani este că trebuie să trăim la standardele noastre, să dovedim că suntem civilizația cea mai mare, să ne eliberăm națiunea, să atingem noi nivele de succes. Împreună vom încheia toate aceste povești despre epidemii și ne vom menține copiii sănătoși și ne vom considera o națiune crescândă din nou, extinzându-ne bogățiile, crescându-ne așteptările către orizonturi noi și frumoase. Ne vom transmite astronauții americani către stele și către planeta Marte.
Ambiția duce înainte o națiunea. Iar acum națiunea noastră e mai ambițioasă decât a fost vreodată sau decât orice naţiune a mai existat. Toţi, antreprenorii, pionierii, cei care protejează frontierele sunt invitați să ni se alăture în această aventură, văzută, întrevăzută de strămoșii noștri, care au avut o viziune asupra cetățeanului american, America ce s-a întins pe teritorii, peste deşerturi, înfruntând pericole, în Vestul Sălbatic, reducând sărăcia, extinzând electricitatea, punând universul cunoaşterii umane în mâinile unei naţiuni puternice.
Împreună lucrând, nu există vis pe care să nu putem să-l împlinim. Mulți oameni au crezut că nu pot să revin în politică. Dar, după cum vedeți, sunt aici, din nou, poporul american și-a spus cuvântul. Stau în fața dumneavoastră ca dovadă că nu trebuie să credeți că ceva e posibil să nu se întâmple. America este ceea ce facem noi cel mai bine bine. De la New York la Los Angeles, din Philadelphia la Phoenix, din Chicago la Miami, Houston, Washington D.C., țara noastră a fost creată de patrioți ce au dăruit tot ce aveau pentru libertatea noastră și pentru drepturile noastre. Că au fost agricultori, soldați, lucrători în mine, polițiști, nu au precupețit niciun efort, iar împreună au ridicat zgârie-nori, au creat șosele, au luptat în Războiul Al Doilea Mondial împotriva nazismului și comunismului. După tot ce am trăit împreună, și cu ajutorul dumneavoastră, vom restaura America. Vom recrea națiunea pe care o iubim, o iubim atât de mult. Suntem o familie, un popor, o națiune glorioasă. În fața lui Dumnezeu suntem viitorul pe care orice părinte îl dorește pentru copiii lui. Voi lupta pentru dumneavoastră, voi munci pentru dumneavoastră și vom fi la niște cote pe care nu le-am atins niciodată. Vă mulțumesc! Națiunea noastră a suferit în ultimii ani, dar o vom recrea, o vom face mai măreață decât a fost vreodată. Vom fi o națiune plină de compasiune, curaj și caracter excepțional. Vom opri războaie, vom inspira la unitate, o lume care este plină de neprevăzut. America va fi respectată. America va fi admirată de oameni de toate religiile, vom fi prosperi, vom fi mândri, vom fi puternici și vom fi ca niciodată, nu vom fi cuceriți, nu vom fi intimidați. Nu ne vom lăsa sfărâmați și nu vom ceda. Din acest moment, Statele Unite ale Americii va fi o națiune bravă, liberă. Vom trăi mândri, vom visa frumos și nimic nu ne va sta în cale, pentru că suntem americani, cei mai puternici și în fața lui Dumnezeu. Drumul nostru de aur a început acum. Dumnezeu să binecuvânteze America! Vă mulțumesc tuturor!

Etichete : donald trump investire
Donald Trump promite decizii încă din prima zi a mandatului
În lume 20 Ianuarie 2025, 18:31

Donald Trump promite decizii încă din prima zi a mandatului

Una dintre cele mai anticipate măsuri ar putea fi declararea stării de urgență la frontiera cu Mexic.

Donald Trump promite decizii încă din prima zi a mandatului
Parc solar pe aeroportul Fiumicino Roma
În lume 20 Ianuarie 2025, 18:23

Parc solar pe aeroportul Fiumicino Roma

Noua infrastructură se întinde pe aproape 2,5 kmp și este compusă din aproximativ 55 000 de panouri.

Parc solar pe aeroportul Fiumicino Roma
Republica Moldova: Energia electrică pentru malul drept al Nistrului, asigurată fără probleme
În lume 20 Ianuarie 2025, 16:51

Republica Moldova: Energia electrică pentru malul drept al Nistrului, asigurată fără probleme

În Republica Moldova, necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului este asigurat integral și luni, 20...

Republica Moldova: Energia electrică pentru malul drept al Nistrului, asigurată fără probleme
LIVE: Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite
În lume 20 Ianuarie 2025, 16:36

LIVE: Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite

UPDATE: Donald Trump a depus jurământul.

LIVE: Donald Trump a devenit al 47-lea președinte al Statelor Unite
Liderii UE nu au fost invitaţi la învestirea noului preşedinte american
În lume 20 Ianuarie 2025, 13:45

Liderii UE nu au fost invitaţi la învestirea noului preşedinte american

Liderii UE aşteaptă discursul lui Donald Trump, dar şi primele măsuri luate de acestea, pentru a ghici încotro se îndreaptă...

Liderii UE nu au fost invitaţi la învestirea noului preşedinte american
R. Moldova a solicitat ajutorul UE pentru a face față crizei energetice
În lume 20 Ianuarie 2025, 13:34

R. Moldova a solicitat ajutorul UE pentru a face față crizei energetice

Republica Moldova a decis activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

R. Moldova a solicitat ajutorul UE pentru a face față crizei energetice
www.votstrăinătate.ro, funcţional pentru înregistrarea românilor din străinătate
În lume 20 Ianuarie 2025, 13:33

www.votstrăinătate.ro, funcţional pentru înregistrarea românilor din străinătate

Cei care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale prin corespondenţă se pot înregistra online pe portal.

www.votstrăinătate.ro, funcţional pentru înregistrarea românilor din străinătate
Donald Trump va fi învestit luni preşedinte al Statelor Unite
În lume 20 Ianuarie 2025, 13:15

Donald Trump va fi învestit luni preşedinte al Statelor Unite

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului...

Donald Trump va fi învestit luni preşedinte al Statelor Unite